Șoferi de autobuz și agenți de pază s-au înscris la cursurile pentru obținerea brevetului de marinar, plătite de Regia Autonomă de Transport Timișoara, pentru a putea naviga cu vaporaşele de transport în comun care vor circula pe canalul Bega din municipiu.
Directorul Regiei Autonome de Transport Timișoara, Ioan Goia, a decarat, vineri, că regia pe care o conduce se ocupă de școlarizarea a 65 de persoane, pentru a deveni marinari pe vaporașele care vor fi folosite ca mijloc de transport în comun pe canalul Bega, la cursuri înscriindu-se mai mulți șoferi ai regiei, dar și agenți de pază.
"Cred că suntem în linie dreaptă, ne ocupăm de școlarizare, de recrutare de personal. Facem module de câte zece oameni, primul modul îl avem deja pregătit. Școlarizarea o facem la Timișoara, iar examenele se dau la Galați. (...) M-au surprins, inclusiv agenții de pază și intervenții de la alte firme își doresc să fie marinari", a declarat Goia.
El a afirmat că un echipaj va fi format din minim trei persoane, iar până în vara acestui an regia ar trebui să aibă 65 de persoane care să fi promovat cursurile. În prezent, RATT are doi angajați cu brevet de marinar.
"Să vedem cum e cu transportul naval, din vară, când îi dăm drumul. (…) Un hidrobuz de acest tip, care are până la 50 de locuri, solicită cel puțin trei persoane. Acesta este criteriul principal pentru funcționare. (...) Acum ne ocupăm de recrutare. Rămâne de văzut câți vor lua examenele. (...) Școlarizarea durează până la trei luni, cu examene cu tot, sunt multe examene pentru un număr de locuri. Este vorba de transport public, transportul de agrement are altă reglementare", a afirmat Goia.
Un vaporaș va avea 50 de locuri și costă peste 275.000 de euro. Licitația pentru construcția lor a fost câștigată la începutul lunii septembrie de firma Spat Yard SRL din Galați, iar primele ambarcațiuni vor ajunge la Timișoara în februarie, durata contractuală fiind de șase luni.
Primarul din Timişoara, Nicolae Robu, anunţa, la sfârşitul lunii decembrie, că în oraş va fi introdus, începând din primăvară, al cincilea mijloc de transport în comun, respectiv vaporașele care vor circula pe Bega. Edilul preciza că transportul cu vaporașele pe Bega va fi gratuit timp de cinci ani.
Vaporaşele urmează să circule pe toată lungimea din municipiul Timişoara a canalului Bega.