Sofia îşi reduce cheltuielile şi încearcă să îşi crească veniturile pentru buget

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sofia îşi reduce cheltuielile şi încearcă să îşi crească veniturile pentru buget

Externe 06 August 2009 / 00:00 369 accesări

Guvernul bulgar îşi va reduce cheltuielile cu 46% şi încearcă să găsească noi surse de venit pentru a-şi echilibra bugetul anual, a anunţat, miercuri, ministrul de Finanţe, Simeon Djankov. ”Potrivit ultimelor noastre previziuni, deficitul bugetar ar trebui să fie de 2,5 miliarde de leva la sfîrşitul anului 2009”, a anunţat Djankov, subliniind că Guvernul a aprobat o reducere a deficitului cu 46%, ceea ce presupune reduceri ale cheltuielilor prevăzute pentru al doilea semestru cu 1,156 de miliarde de leva. Astfel, toate ministerele şi agenţiile guvernamentale, cu excepţia celor ale Educaţiei, Justiţiei şi de Interne, trebuie să îşi reducă cheltuielile prevăzute pînă la sfîrşitul anului cu 15%. Nici postul de radio naţional şi televiziunea publică nu vor trebui să îşi scadă cheltuielile.

Djankov a precizat că Guvernul intenţionează să facă economii în cheltuielile cu investiţiile, dar nu va modifica salariile, pensiile sau cheltuielile sociale. ”Următoarea etapă va fi găsirea unor mijloace de a ne creşte veniturilor pentru buget, încercînd să facem să ne intre mai mult din taxe şi drepturi vamale”, a adăugat ministrul, care a estimat recent la 1,2 miliarde de leva, în medie, pierderea anuală suferită de stat din caza taxelor neplătite. Oficialul a avertizat şi că situaţia economică a ţării se va deteriora pînă la sfîrşitul anului. Bulgaria a intrat în recesiune în primul trimestru al anului 2009, după două trimestre în care PIB-ul a scăzut. În total, la sfîrşitul anului, Produsul Intern Brut ar putea scădea cu circa 6,3%, potrivit estimărilor.

Noul guvern bulgar a interzis, miercuri, schimbarea destinaţiilor terenurilor publice achiziţionate de companii şi de persoane particulare, pentru a limita fraudele masive cu astfel de proprietăţi, a anunţat ministrul Agriculturii şi Pădurilor, Miroslav Naidenov. Măsura se referă în special la terenurile rare pe care nu a fost construit încă nimic, situate pe malul Mării Negre sau în apropiere de staţiunile de iarnă şi achiziţionate de personalităţi în detrimentul interesul public, potrivit presei. Astfel, fostul ministru adjunct al Agriculturii şi Pădurilor, Dimitar Peicev, a cumpărat, în ianuarie, 9,4 hectare de pădure în apropiere de plaja din Varna, staţiune bulgară celebră de pe malul Mării Negre. El a plătit 14 euro pe metrul pătrat, în condiţiile în care preţul pieţei era de 250 de euro metrul pătrat. Din 2003, circa 3.300 de hectare de terenuri aparţinînd statului sau administraţiilor locale au fost schimbate pe terenuri mai puţin bune din interiorul ţării, arată un raport recent al Agenţiei pentru Păduri. Banca Mondială a estimat recent că statul a pierdut cel puţin 500 de milioane de euro în astfel de tranzacţii. Potrivit Centrului pentru Studiul Democraţiei (CSD), un institut independent de cercetare din Sofia, pierderile s-ar fi ridicat la 750 de milioane pe an pentru stat şi comune. O lege care interzice schimburile de terenuri a intrat în vigoare în ianuarie 2009, iar Comisia Europeană a anunţat că va continua să supravegheze îndeaproape aplicarea sa.



12