Solariile CJC au căutare în rândul agricultorilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Program unic la nivel naţional. „Consumăm produse româneşti“

Solariile CJC au căutare în rândul agricultorilor

Eveniment 01 Iulie 2011 / 00:00 2265 accesări

ÎNCÂNTAŢI DE SERE. Programul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), unic la nivel naţional: „Consumăm produse româneşti“, se dovedeşte a fi de real succes, după ce mulţi gospodari din mediul rural au accesat acest program şi şi-au instalat solarii în care cultivă legume. Pentru a verifica modul cum se aplică acest program în teritoriu, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, însoţit de vicepreşedintele CJC Cristian Darie şi câţiva consilieri judeţeni, a vizitat câteva gospodării din comunele Mihai Kogălniceanu, Târguşor şi Crucea ale unor cetăţeni care au montat astfel de solarii de la CJC. Printre solariile vizitate s-a numărat şi al familiei Paraschiv, din Mihai Kogălniceanu, care a cultivat soiuri de tomate, de castraveţi, mai multe tipuri de ardei sau de vinete româneşti. „Programul CJC este util pentru noi, micii producători, pentru că legumele din solariile puse gratuit la dispoziţie de CJC cresc mari şi frumoase, ecologice şi fără modificări genetice. Eu intenţionam să construiesc un solar, dar programul CJC a venit ca o mănuşă şi este în beneficul cetăţenilor”, a declarat Aurelian Paraschiv. De asemenea, el a spus că surplusul de producţie va fi donat unei case de copii instituţionalizaţi, dar şi unui cămin pentru pensionari. O altă familie care a apelat la programul CJC este Mărcuş, care a cultivat în serele CJC tot roşii, castraveţi, ardei şi vinete. „Acest program „Consumăm produse româneşti” este extrem de util pentru noi, pentru că este mult mai rentabil să cultivi în sere decât în aer liber”, a spus Tudoriţa Mărcuş, care are o gospodărie care măsoară peste 3.000 de metri pătraţi.

PROGRAM DE SUCCES. Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a declarat că programul este o reuşită cu atât mai mult cu cât legumele cultivate în aceste sere sunt mult mai frumoase decât cele care cresc în aer liber. „Prin acest program, venim în sprijinul cetăţenilor care doresc să muncească şi să cultive legume româneşti. Prin acest program dorim să producem soiuri de tomate, castraveţi, ardei sau de vinete româneşti, toate crescute ecologic. Încercăm să identificăm oameni serioşi care înţeleg efortul CJC şi, împreună, să demonstrăm că se pot produce legume sănătoase, fără e.coli, fără alte complicaţii care duc la moartea oamenilor şi fără să mai importăm 85% din legumele şi fructele consumate”, a spus Constantinescu. El a precizat că CJC are în plan realizarea unor depozite-frig, în care să se poată colecta şi depozita producţiile din solarii. O altă preocupare a CJC este găsirea unei soluţii de a asigura transportul de la producător către pieţele din Constanţa, inclusiv pe litoralul românesc. Preşedintele CJC a mai spus că speră să mărească numărul solariilor. De asemenea, el a afirmat că a primit solicitări şi din partea altor consilii judeţene, pentru aplicarea acestui program.

1500 DE SOLARII ÎN JUDEŢ. Prin programul CJC care se va desfăşura pe o perioadă de trei ani, CJC achiziţionează 1.500 de solarii care vor fi distribuite în mediul rural gospodarilor care se ocupă de agricultură şi care pot oferi o alternativă la produsele pline de chimicale care intră pe piaţa din România din import. Solariile sunt făcute din lemn şi folie de plastic, având un sistem de irigare prin picurare. De asemenea, ele sunt prevăzute cu plasă de umbrire pentru perioade cu temperaturi ridicate, dar şi cu material termoprotector pentru protejarea culturilor în perioadele reci ale anului. În aceste solarii, prin aplicarea tehnologiilor de cultivare a legumelor se pot obţine trei culturi succesive pe an.



12