Vajnicii soldaţi romani şi neînfricaţi daci purtând celebrul steag cu cap de lup au descins în vechiul Tomis, Constanţa de azi, traversând secolele, pentru a lua parte la un eveniment paşnic, prilejuit de lansarea prăjiturii ecologice Augusta, udată „cu moderaţie” de vinul „Labyrinthum”. Punct de întâlnire a fost ales sediul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), apoi strămoşii daci şi romani, sub semnul Asociaţiei Terra Dacica Aeterna din Cluj, au mărşăluit, ieri, sub stindardul păcii, către Edificiul Roman cu Mozaic. De altfel, insolita acţiune s-a desfăşurat tocmai pentru a susţine proiectul de restaurare, reabilitare şi punere în valoare a celebrului monument arheologic, punct de plecare al Centrului Cultural Labyrinthum.
ÎNTOARCERE ÎN TIMP, PENTRU A PREŢUI PREZENTUL Evenimentul de lansare a celor două noi produse care întregesc gama Labyrinthum, alăturându-se, astfel, „pâinii antice” cu acelaşi nume, a avut loc în aula „Adrian Rădulescu” a MINAC, în prezenţa unor distinşi invitaţi. Despre proiectul de reabilitare a importantului edificiu arheologic, iniţiat de Groove Hour, în parteneriat cu MINAC şi Consiliul Judeţean Constanţa, a vorbit directorul de marketing al Groove Hour, Dragoş Paiu. Lor li s-au alăturat şi cei doi actori principali care susţin acest act cultural: preşedintele Dobrogea Group, dr. ing. Fotini Teodorescu şi somelierul Domeniilor Ostrov, Daniel Zottu. Aceştia au vorbit despre beneficiile produselor: pâine antică şi prăjitura ecologică „Augusta”, preparate din grâu Spelta ecologic, după reţete vechi de peste 2000 de ani, furnizate de arheologi, dar şi despre vinul îmbuteliat în sticle în formă de amforă. O surpriză a fost oferită de arheologul Angelica Baloş de la Terra Dacica Aeterna din Hunedoara, care s-a îmbrăcat în veşminte de getă, având ca inspiraţie reprezentările de pe Columna lui Traian, lucru care „a stârnit invidia” distinsei dr. ing. Fotini Teodorescu, care a spus, în glumă, că şi-ar fi dorit să poarte o asemenea ţinută. Gazda manifestării a fost directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea. În finalul evenimentului de lansare, directorul marketing al Groove Hour, Dragoş Paiu, a menţionat că în cadrul proiectului Labyrinthum vor fi lansate, în curând, alte produse inedite: o gamă de săpunuri naturale, uleiuri şi chiar un parfum 100 % românesc.
Echipamentul militar roman al soldaţilor a purtat însemnele Legiunii XIII Gemina, legiunea cea mai longevivă pe teritoriul Daciei romane, care a staţionat în decursul secolelor al II-lea şi al III-lea d. Hr. la Apulum (Alba Iulia de azi).
Din valoarea obţinută prin comercializarea produselor prezentate în cadrul proiectului iniţiat de Groove Hour, Domeniile Ostrov şi Dobrogea Grup vor direcţiona lunar o sumă fixă ce va contribui la restaurarea, reabilitarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic din Constanţa.