Soldaţii din teracotă ai Chinei ajung în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministrul Culturii, Puiu Haşotti: „Cea mai mare expoziţie itinerantă organizată vreodată în România”

Soldaţii din teracotă ai Chinei ajung în România

Eveniment 02 August 2012 / 00:00 531 accesări

Anul viitor, România va găzdui cea mai mare şi fastuoasă expoziţie itinerantă de până acum, care va reuni sub cupola Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) o parte din faimoşii soldaţi din teracotă din China, cărora le vor sta alături alte artefacte din bronz, din epoca bronzului. Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Puiu Haşotti, cel care a făcut publică această informaţie, a spus, ieri, că manifestarea reprezintă o mare realizare pentru ţara noastră, care va deveni, în acest fel, punct de atracţie pentru statele vecine. „Aceasta este cea mai mare expoziţia itinerantă a Chinei şi cea mai mare expoziţia itinerantă organizată vreodată în România. În acest fel, România va fi un punct cultural de atracţie pentru tot sud-estul Europei”, a spus ministrul Haşotti.

Potrivit demnitarului român, care a purtat discuţii în acest sens cu ambasadoarea Republicii Populare Chineze în România, expoziţia va mai fi vernisată în alte două ţări europene. Însă, pe teritoriul ţării noastre, soldaţii din teracotă şi obiectele din bronz vor rămâne cel mai mult timp, aproximativ trei luni, în intervalul mai-septembrie 2013. Pentru acest amplu eveniment, asigurarea va fi suportată de partea chineză, la fel ca şi deplasarea specialiştilor chinezi. Statul român, prin Ministerul Culturii, va finanţa doar organizarea de la MNIR şi achiziţionarea celor 100 de vitrine speciale necesare acestui important demers cultural.

„Eu sunt încântat pentru că această expoziţie reprezintă o realizare”, a mai spus ministrul Culturii, Puiu Haşotti.

ARMATA DE TERACOTĂ „Începuturile” contemporane ale faimoasei armate de teracotă din oraşul Xi’An, fosta capitală a Imperiului Chinez, datează din anii ’70 Celebra armată îngropată, alcătuită din câteva mii de soldaţi din teracotă şi caii lor, a fost descoperită în 1974, de câţiva ţărani chinezi, care săpau un puţ în apropiere de necropola lui Qin Shihuang, primul împărat al Chinei. Numită uneori şi „armata de argilă”, faimoasa armată reprezintă una dintre descoperirile arheologice cele mai importante din secolul al XX-lea. Locul în care a fost descoperită a devenit unul dintre cele mai frecventate situri turistice din China. În luna iunie a acestui an, arheologii chinezi au descoperit încă 110 războinici din celebra armată de teracotă îngropată în apropiere de mausoleul împăratului Qin Shihuang, din nordul Chinei.

Taguri articol


12