Militarul american rănit, luni dimineaţă, în timpul unei aplicaţii desfăşurate în poligonul de la Babadag, judeţul Tulcea, a fost transferat ieri la un spital din Germania. „Luni după-amiază, militarul a fost supus unei intervenţii chirurgicale. Medicii noştri au intervenit asupra fracturilor suferite la degete. Nu am avut timp să îl operăm şi la fractura de la antebraţ, pentru că luni seară, în jurul orelor 18.00, s-a solicitat transferul lui”, a declarat dr. Liliana Tuţă, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. „Pacientul a fost transportat luni seară la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, cu un elicopter. Astăzi (n.r - ieri), în jurul orelor 14.00, militarul a fost urcat într-un avion, care a decolat către Germania”, a spus Manuela Stroescu, din cadrul Centrului de Informare Publică al „Joint Task Force – East Rotation 2009”. Soldatul, în vîrstă de 30 de ani, membru al escadronului al patrulea, Regimentul 2 Cavalerie, cu baza la Vilseck, Germania, a fost internat în Centrul Medical Regional Landstuhl. “Spitalul din Constanţa a făcut o treabă excelentă, evaluînd rapid starea pacientului şi pregătindu-l pentru operaţie”, a declarat dr. Aaron Williams, medicul chirurg al exerciţiului “Joint Task Force – East Rotation 09”. Acesta a mai adăugat că, pe lîngă leziunile suferite la mîna dreaptă, militarul are şi unele probleme de auz.
Amintim că soldatul s-a rănit luni dimineaţă, în jurul orelor 10.30, în timpul unei aplicaţii desfăşurate în poligonul de la Babadag. Autorităţile spun că acesta manevra un dispozitiv de semnalizare, care i-a explodat în mînă în momentul în care l-a ridicat de jos. Victima a fost transportată imediat, cu un elicopter „UH – 60”, al armatei americane, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde a fost supusă unei intervenţii chirurgicale. Autorităţile nu au dezvăluit numele militarului, explicînd că nu vor ca familia acestuia să se alarmeze în mod inutil.
Militarul american participa la exerciţiul bilateral „Joint Task Force – East Rotation 2009”, pentru care au fost mobilizaţi aproximativ 600 de militari români şi 1.200 de militari americani. Pregătirea constă în exerciţii de tragere în comun cu armamentul din dotare, exerciţii cu tragerii reale – nivel pluton, exerciţii tactice specifice zonelor urbane, rezolvarea unor situaţii tactice, alte tehnici de acţiune individuale, executarea de patrule mixte, acordarea primului ajutor în zonele de operaţii, potrivit MApN. Acest exerciţiu se desfăşoară în baza acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României, semnat în anul 2005 şi ratificat de Parlamentul României în anul 2006. Exerciţiul se desfăşoară în perioada 6 august - 15 octombrie.