Anul acesta solstițiul de iarnă va avea loc pe 22 decembrie, la ora 00:23. Solstițiul de iarnă marchează începutul iernii în emisfera nordică și al verii în emisfera sudică, scrie greatnews.ro. Astfel, vom avea ziua cea mai scurtă și noaptea cea mai lungă a anului. După solstițiul de iarnă, ziua va începe să crească și va fi egală cu noaptea, la echinocțiul de primăvară.
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ 2018. NAȘTEREA NOULUI SOARE
Pentru păgâni, solstițiul de iarnă purta denumirea de „nașterea noului Soare", noaptea în care Marea Zeiţă dădea naştere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor. Pentru strămoșii noștri, romanii, ziua solstițiului de iarnă reprezenta ziua în care aceștia îl sărbătoareau pe Saturn, zeul recoltelor, şi pe Mithras, zeul luminii
CINCI MITURI ȘI ADEVĂRURI DESPRE NAȘTEREA NOULUI SOARE, SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
1. Data Solstițiului de Iarnă variază, putând avea loc în 20, 21, 22 sau 23 decembrie, deși cele care cad în ziua de 23 sunt foarte rare. Ultimul solstițiu care a avut loc în 23 decembrie a fost în 1903, iar următorul va avea loc în 2303.
2. În această zi, Soarele atinge cea mai sudică poziție vizibilă de pe Pământ. Soarele pare să se oprească deasupra Tropicelui Capricornului, iar apoi își schimbă direcția. Este o zi în care Soarele se întoarce.
3. Anotimpurile nu sunt influențate de distanța Pământului față de Soare, ci de faptul că Pământul își orbitează steaua pe o axă înclinată de 23,4 grade. Astfel, cantități diferite de lumină ajung în cele două emisfere, provocând variații de temperatură pe tot parcursul anului.
4. După Solstițiul de Iarnă, zilele încep să crească. Rata de creștere este mai mare la latitudinle mai nordice, decât cea resimțită în zonele mai sudice.
5. Pământul ajunge cel mai aproape de Soare la câteva săptămâni după Solstițiul de Iarnă.
Citește și:
Fenomene celeste, în noaptea de dinainte de Solstiţiul de iarnă