Autorități din sistemul sanitar românesc au găsit soluții pentru tratarea și eradicarea unor boli care amenință omenirea. Un ajutor important este dat de către norvegieni, în cadrul unui program. Este vorba despre Programul “Inițiative în domeniul sănătății”, finanțat în cadrul granturilor norvegiene, care a fost lansat ieri, în prezența ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a ministrului Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici, și a ambasadorului Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg, a anunțat Ministerul Sănătății (MS). Cu o valoare de 24.828.235 de euro, programul abordează cele mai importante amenințări în ceea ce privește bolile infecțioase, cu accent pe tuberculoză (TB), HIV/SIDA și hepatitele B și C. Potrivit MS, prin derularea sa se urmărește, de asemenea, creșterea accesului grupurilor vulnerabile, inclusiv rromii, la servicii medicale de bază. ”Granturile au scopul de a contribui la creșterea calității vieții în România. Accesul la asistență medicală, printre altele, este o condiție ce trebuie îndeplinită pentru o viață decentă și bună”, a declarat ambasadorul norvegian, în timpul lansării. ”Colaborarea româno-norvegiană este foarte importantă pentru sistemul nostru. Cu sprijinul financiar al colegilor din Norvegia, am reușit să elaborăm proiecte care vor avea ca finalitate îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților bolnavi de TB și HIV, dar și a persoanelor defavorizate”, a declarat, la rândul său, Nicolae Bănicioiu.
DIN VALOAREA TOTALĂ A PROGRAMULUI, 85% REPREZINTĂ CONTRIBUȚIA NERAMBURSABILĂ A GRANTURILOR NORVEGIENE ȘI 15 % ESTE CO-FINANȚARE DE LA MS
Conform cadrului instituțional convenit, MS va gestiona fondurile în calitate de Operator de Program. Proiectele sprijinite au fost dezvoltate și vor fi puse în aplicare de către instituțiile publice aflate în subordinea MS.
ERADICAREA TB Fondurile vor avea, printre altele, o contribuție majoră la eradicarea TB în România: 1.000 de pacienți cu MDR-TB vor fi tratați, în timp ce 10.000 de persoane vor fi testate pentru a preveni răspândirea TB și pentru a spori aderența la tratament. ”35.000 de persoane vor beneficia de intervenții orientate pe reducerea HIV și a hepatitelor B și C, infecții în rândul utilizatorilor de droguri injectabile. Accesul comunităților vulnerabile la servicii medicale de bază va fi îmbunătățită prin crearea de echipe mixte de mediatori sanitari rromi și asistenți medicali comunitari care lucrează împreună în special pe imunizare și screening”, potrivit MS. În același timp, proiectele vor reprezenta un sprijin important în reducerea prevalenței bolilor legate de stilul de viață prin implementarea de campanii de nutriție și stil de viață sănătos.
SCREENING-UL CANCERULUI De asemenea, MS a precizat că fondurile vor fi folosite pentru screening-ul cancerului și înființarea unui registru de boală. ”Inițiative în domeniul sănătății publice” este unul dintre cele 22 de programe finanțate în cadrul SEE și Granturilor Norvegiene din România. Granturile sunt destinate reducerii disparităților sociale și economice în Europa și consolidării relațiilor bilaterale dintre România și Norvegia.
CE CONȚINE PROGRAMUL Programul conține mai multe proiecte, care vor aborda probleme de sănătate publică, cum ar fi prevalența mare a tuberculozei și a tuberculozei rezistente la medicamente (MDR-TB), dar și a altor boli transmisibile și netransmisibile, cum ar fi HIV/SIDA și hepatita cronică B și C. Asistența medicală de bază pentru grupurile vulnerabile, precum și măsurile de prevenire, cum ar fi programele de depistare a cancerului și promovarea unui stil de viață sănătos, se numără, de asemenea, printre prioritățile programului.