MANIPULAREA CREIERULUI Oamenii de ştiinţă vor să combată obezitatea acţionând direct la sursă: în regiunea din creier ce controlează apetitul, fiind cu un pas mai aproape de a concepe o pastilă ce o poate preveni. Reuşita cercetătorilor ar putea duce la o rezolvare pe termen lung a acestei probleme ce devine tot mai costisitoare în numeroase ţări din lume.
Oamenii de ştiinţă ai Facultăţii de Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii East Anglia afirmă că descoperirea lor ar putea duce la conceperea unor medicamente care să fie prescrise în copilărie celor predispuşi la obezitate şi la vârstă adultă celor ce acumulează kilograme nedorite. Lansarea pe piaţă a unor astfel de medicamente poate dura între cinci şi zece ani. Până atunci, aveţi grijă ce mâncaţi!
CONTROL NEURONAL O astfel de reuşită ar putea avea implicaţii majore asupra sănătăţii publice. Obezitatea provoacă o serie de probleme de sănătate cronice, de la diabetul de tip 2 până la afecţiuni cardiace, artrită şi cancer. Specialiştii din Marea Britanie estimează costul anual al obezităţii la cinci miliarde de lire sterline şi mii de decese. Până acum se credea că celulele nervoase din creier asociate reglării apetitului erau generate în totalitate în cursul dezvoltării embrionului în uter, specialiştii crezând că numărul lor este fix de-a lungul întregii vieţi. Acum, studiul a dus la identificarea unor celule stem capabile să genereze noi neuroni specializaţi în reglarea apetitului în creierul şoarecilor adulţi. Oamenii de ştiinţă au investigat hipotalamusul, regiunea din creier care controlează somnul şi numeroase alte funcţii biologice. Cercetătorii au analizat celulele nervoase ce gestionează apetitul şi au tras concluzia că pierderea sau funcţionarea defectuoasă a unor neuroni din hipotalamus este principala cauză a problemelor de dietă precum obezitatea. Până de curând se credea că aceste celule nervoase sunt generate în perioada embrionică, astfel că se credea că acest circuit care controlează apetitul este unul fix. Studiul britanic arată că sistemul neuronal care controlează apetitul nu este fix, ceea ce înseamnă că poate fi manipulat din punct de vedere numeric pentru a combate aceste afecţiuni.