Există multe persoane care simt dureri în partea de jos a spatelui, care radiază până în fese sau chiar până în partea de jos a picioarelor şi care nu ştiu că se confruntă cu o criză de sciatică. Aceasta este rezultatul inflamării nervului sciatic, în urma unei căzături sau lovituri, a unei întinderi musculare sau din cauza presiunii exercitate de un disc vertebral asupra nervului. Din fericire, criza de sciatică dispare singură în câteva săptămâni, doar 10-25% din cazuri rezistând şase săptămâni şi 80-90% din pacienţii suferind de sciatică se vindecă fără intervenţie chirurgicală!
Măsuri simple de tratament, ca aplicarea alternativă de comprese reci şi calde pe zonele dureroase sau exerciţiile de stretching combinate cu administrarea de antiinflamatorii non-steroidale, cum ar fi ibuprofenul, pot ajuta enorm. Medicii pot recomanda şi masarea zonelor afectate cu un unguent de relaxare a musculaturii şi de reducere a durerii. Totuşi, dacă durerea şi disconfortul persistă, atunci se recomandă un tratament specializat sau, în ultimă instanţă, intervenţia chirurgicală. Cea mai bună terapie pentru sciatică este prevenţia. În primul rând se recomandă menţinerea greutăţii corporale la nivel optim, practicarea de exerciţii fizice regulate şi evitarea şederii îndelungate pe scaun.
Persoanele diagnosticate cu sciatică pot apela la acupunctură, masaj, dar şi yoga! Practicarea yoga ajută la relaxarea musculaturii şi la eliminarea durerii, protejând organismul şi în faţa crizelor recidivante de sciatică. De asemenea, yoga poate echilibra funcţionarea sistemului nervos, asigură flexibilitatea organismului şi neutralizează stresul, toate acestea ducând la eliminarea disconfortului provocat de sciatică până la dispariţia completă a crizelor.