Șomajul, 6,7%, iar angajatorii vor să importe forță de muncă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Șomajul, 6,7%, iar angajatorii vor să importe forță de muncă

Social 11 August 2016 / 09:05 670 accesări

Tot mai mulți angajatori români anunță că vor să aducă în firmele lor muncitori din Ucraina sau Rep. Moldova pentru că nu găsesc forță de muncă în țară, sau dacă o găsesc este scumpă, și asta în condițiile în care șomajul, în luna iunie, a fost de 6,7%.

„Trebuie adus personal din Republica Moldova sau Ucraina. Este însă complicat nu numai cu dreptul de muncă ci și cu condițiile – trebuie să le oferi cazare, trebuie să îi aduci cu familiile și la noi nu e reglementată clar situația însă cred că aceasta va fi soluția. Așa cum ai noștri merg și muncesc în altă parte și acolo nu e o rușine a munci, cred că asta va trebui să se întâmple și la noi, să înceapă să vină din alte părți”, după cum declară un om de afaceri.

Deși are o afacere cu produse alimentare tradiționale pe care le vinde în restaurantul propriu, Dumitru Găvan este dispus să lucreze cu oricine.

„Cu sirienii va fi mai greu de lucrat pentru că nu cred că fac cârnați de porc, dar aș lucra cu oricine și cu chinezoaice, dacă le va sta bine în constumele populare naționale românești” mai spune patronul.

Pentru a-i stimula pe bistrițeni să se angajeze firmele din Bistrița le oferă pe lângă transport asigurat de companie, tichete, sporuri și primele clasice de Paște și Crăciun și bonusuri de 8 Martie și de Ziua Copilului dar și asigurări de sănătate speciale, ajutoare sociale de deces, de căsătorie pentru nașterea copilului, la acestea adăugându-se și extra zile libere față de cele prevăzute de legislație.

România se învârte în prezent într-un cerc vicios, spun specialiștii citați de Business Magazin, pentru că se pregătesc, pe cheltuiala contribuabililor, specialiști care apoi pleacă din țară.

„Inginerii sunt cea mai mare hemoragie a sistemului public de învățământ, nu medicii. Lucrăm la centralizarea datelor și nu pot da cifre exacte acum, dar diferențele sunt de 1 la 2 ca ordin de mărime în ceea ce privește migrația inginerilor față de cea a medicilor. Din acest motiv, firmele vin la noi cu cereri de 10.000 de locuri de muncă pentru ingineri, dar noi nu avem decât 3.000 - 4.000 de absolvenți“, a spus Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București și fost ministru delegat pentru învățământ superior, citat de Business Magazin.

La finele anului 2015, regiunile statistice cu cele mai ridicate rate ale şomajului înregistrat au fost Sud-Vest (8,22%), Sud (7,19%) şi Sud- Est ( 6,66%), regiuni în care activităţile rurale sunt preponderente. Se constată existenţa unor disparităţi şi în interiorul regiunilor, unde judeţe predominant agricole coexistă cu cele mai dezvoltate. De exemplu, în regiunea Sud-Vest, s-au înregistrat discrepanţe între judeţe, în ceea ce priveşte rata şomajului: nivelul maxim a fost atins în judeţul Mehedinţi (10,16%) şi Dolj (9,19%) şi cel minim în judeţul Vâlcea (5,76%).



12