Odată cu încheierea sezonului estival, poliţiştii constănţeni au tras aer în piept şi au realizat un bilanţ al activităţilor desfăşurate pe litoralul românesc în această perioadă. Cei 451 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa (IPJ), alături de 682 de colegi detaşaţi de la celelalte inspectorate judeţene şi 400 de elevi practicanţi de la şcolile de poliţie din ţară, au vegheat, anul acesta, litoralul românesc, „asigurînd ordinea şi liniştea publică”. Din datele finale ale acestui bilanţ sesizăm că cei care l-au întocmit au fost loviţi de o puternică amnezie întrucît nu pomenesc nimic despre schimburile generoase de focuri de armă dintre scandalagii, dosarele furate chiar de sub nasul lor din secţiile de poliţie şi găsite de jurnalişti bătute de vînt pe coclauri, de accidentele şi traficul congestionat de pe drumurile rutiere sau de răfuielile dintre „interlopi” disputate prin spitale şi terase publice. Ar fi fost absurd, oare, ca reprezentanţii acestei instituţii să recunoască lipsurile sau greutăţile pe care le-au întîmpinat în acest sezon? Avînd în vedere datele bilanţului, plin de autosatisfacţie, se pare că ministrul Internelor, Cristian David, şi-a răcit gura de pomană la Constanţa, fiind singurul care a recunoscut problemele pe care le întîmpină oamenii din subordinea sa.
Un nou sezon plin de satisfacţii şi împliniri măreţe...
Poliţiştii spun că litoralul românesc a găzduit, în perioada 21 iunie - 26 august, cu peste 40% mai mulţi turişti comparativ cu aceeaşi perioadă a anilor trecuţi, dar ignoră o altă statistică celebră în care oraşul nostru ocupă un loc de frunte, la nivel naţional, în privinţa violenţei stradale. Ca un foc de artificii, poliţiştii locali îşi strîng satisfăcuţi mîinile şi aruncă în ochii presei următorul comunicat: „Sondajul de opinie privind percepţia turiştilor de pe litoral asupra activităţii poliţiei - 2008” arată că activitatea poliţiei pe litoral a fost apreciată ca eficientă de majoritatea turiştilor, iar concluziile bilanţului se încheie în următoarea frază: „În acest sezon estival, la nivelul I.P.J. - Constanţa nu au fost înregistrate evenimente deosebite care să afecteze viaţa şi integritatea persoanei, patrimoniul acesteia sau fapte grave de tulburare a ordinii şi liniştii publice.”
„Părerile turiştilor” şi condeiul autorilor bilanţului sînt însă contrazise de adjunctul şefului IGPR, chestorul Petre Tobă: “Din punctul de vedere al situaţiei statistice, infracţionalitatea gravă pe primele şapte luni în Constanţa înregistrează o diminuare de 50%, infracţionalitatea stradală înregistrează o scădere de 23%. Însă, ca volum de infracţionalitate raportat la o sută de mii de locuitori, infracţionalitate judiciară în Constanţa este peste media naţională\". Acesta a mai adăugat că nu a fost realizat un clasament al judeţelor sau oraşelor cu probleme infracţionale astfel încît nu ştie pe ce loc s-ar situa Constanţa într-un asemenea top, dar speră că asemenea infracţiuni să înregistreze tot un trend descendent în următoarea perioadă.
Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa, cms. şef Aurelian Zaheu, şi-a manifestat nemulţumirea faţă de colaborarea cu Parchetul şi Justiţia. Acesta consideră că, în cazul ultimului scandal care a atras atenţia societăţii în acest weekend, motocicliştii acuzaţi că au împuşcat un militar american în Mamaia reprezintă un pericol public, iar Judecătoria Constanţa a decis cercetarea lor în libertate. \"Reprezintă un pericol, o spun cu toată responsabilitatea şi toată convingerea. Din moment ce un individ îşi permite într-un conflict minor să scoată pistolul şi să tragă, este inadmisibil un asemenea comportament\", a precizat Zaheu.
Inficienţa poliţiei ar putea fi acoperită de un gest disperat: monitorizare stradală printr-un sistem de supraveghere video a principalelor artere din Constanţa.