„Sondajul arheologic de la Satu Nou - Vadu Vacilor”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lansare editorială postum

„Sondajul arheologic de la Satu Nou - Vadu Vacilor”

In memoriam Mihai Irimia şi Niculae Conovici
Cultură 29 Aprilie 2011 / 00:00 1003 accesări

A luptat din răsputeri pentru a-şi îndeplini visul, acela de a putea ţine în mână volumul la care, ani de-a rândul, a lucrat alături de regretatul său coleg de şantier şi prieten, Niculae Conovici şi de mai tânăra lor colegă, Anca Ganciu. Însă preţioasa monografie „Sondajul arheologic de la Satu Nou - „Vadu Vacilor” (com. Oltina, judeţul Constanţa)” a fost cântecul său de lebădă. Acum, în umbra tristului eveniment - în noaptea de 25-26 februarie, Mihai Irimia a părăsit această lume - cuvintele sale din prefaţa monografiei par şi mai sfâşietoare şi premonitorii: „Îmi face o deosebită onoare împrejurarea de a fi autor, alături de excepţionalul cercetător Niculae Conovici, care, răpit prea devreme de o boală incurabilă, n-a avut satisfacţia de a vedea împlinit măcar o parte din proiectul nostru comun, ca şi de colega mea, Anca Ganciu de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române”.

Dar, oare, Mihai Irimia a conştientizat, la sfârşitul lui februarie, când se afla pe patul de suferinţă, că visul său de cercetător - din păcate, ultimul - se împlinise?! Cartea ieşise de sub tipar şi i-a fost adusă la spital, dar întrebarea rămâne fără răspuns, la fel ca şi misterul trecerii Dincolo. Însă, ieri, în Săptămâna Luminată, când a avut loc lansarea postum a volumului, Mihai Irimia şi Niculae Conovici au fost aproape, în inimile celor care i-au cunoscut, iubit şi respectat. Cercetători şi arheologi, oameni de cultură, foşti studenţi, bibliotecari au fost prezenţi, ieri, în aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), alături de familia îndurerată, la evenimentul editorial. „Această carte nu ar trebui să fie prezentată de mine”, a spus co-autoarea volumului, Anca Ganciu.

● Ani de cercetări, „incluşi” în volum ● Despre personalitatea sa complexă de cercetător dăruit pasiunii sale mistuitoare, dar şi despre calităţile sale de om şi prieten au vorbit, în faţa distinsei adunări, dr. Livia Buzoianu, directorul Editurii „Ex Ponto”, prof. Ioan Popişteanu, redactorul şef al revistei „Ex Ponto”, Ovidiu Dunăreanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, dr. Crişan Muşeţeanu. „Această monografie înglobează ani de cercetări de teren, ani de cercetări în arhive, în biblioteci şi încununează activitatea unor cercetători care şi-au dedicat cariera arheologiei dobrogene. Din păcate, doi autori nu mai sunt printre noi”, a spus gazda manifestării, directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea.

Prezentarea conţinutului cărţii, dar şi a istoricului cercetătorilor - volum inclus în cadrul colecţiei MINAC „Bibliotheca Tomitana”, apărut la editura „Ex Ponto” - a fost făcută de cercetătorul ştiinţific dr. Livia Buzoianu. „Este o carte de 326 de pagini, concepută pe structura unei monografii arheologice, chiar dacă obiectul ei este un sondaj arheologic. Este o demonstraţie a importanţei pe care specialistul trebuie să o acorde oricărei intervenţii de teren. Este o demonstraţie de profesionalism şi competenţă, de demers ştiinţific şi argumentare riguroasă”, a spus dr. Livia Buzoianu.

Un emoţionant portret, stropit cu lacrimi, i-a făcut lui Mihai Irimia, la final, şi una dintre fiicele sale, Anca.



12