Sony Corp., sub asediul furiei cibernetice nord-coreene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sony Corp., sub asediul furiei cibernetice nord-coreene

Externe 08 Decembrie 2014 / 00:00 725 accesări

Furia liderului nord-coreean Kim Jong-Un față de producția realizată de James Franco și Seth Rogen care îi parodiază stilul stalinist de a conduce țara și ambiția de a se păstra o amenințare globală este atât de mare încât compania care a produs comedia, Sony, a fost ținta unui atac cibernetic fără precedent. FBI a intrat pe fir și a declanșat o anchetă care să elucideze circumstanțele, dar suspectul este clar: hackerii nord-coreeni.

Lungmetrajul ”The Interview” își desfășoară intriga în jurul unui complot de asasinare a lui Kim Jong-Un pentru a scăpa lumea de un dictator, dar liderul de la Phenian nu a gustat deloc ironia, iar Sony Corp. a fost lovită cu toate programele malware posibile, fiind ținta celui mai puternic atac cibernetic din istoria SUA, după cum au descoperit investigatorii FBI. De la Phenian au venit imediat dezmințiri categorice, dar nu au reușit să mai convingă pe nimeni. Se pare că atacul nu a fost detectat în primele zile, folosind un virus care a trecut neobservat de programele de protecție folosite de Sony, care este la rândul său bănuită că nu s-a folosit de cele mai performante metode de apărare cibernetică. Atacul a fost declanșat pe mai multe fronturi, fiind necesară reinstalarea programelor Sony pe toate dispozitivele corporației. Investigatorii americani nu vor să dea publicității și alte detalii, dar ne putem da seama că hackerii au avut la un moment dat acces la datele utilizatorilor Sony.

SISTEM DE IDENTIFICARE PENTRU UTILIZATORI Astfel de atacuri scot în evidență slăbiciunea internetului și redeschid discuția periculoasă de limitare a activităților online sau de identificare a utilizatorilor. În acest sens, Iranul este pe cale de a crea un sistem de identificare a tuturor utilizatorilor iranieni de internet, în momentul conectării la reţea. ”Pe viitor, atunci când persoanele vor dori să utilizeze Internetul, ele vor fi identificate şi vom cunoaşte identitatea fiecărui internaut”, a declarat ministrul iranian al Telecomunicaţiilor, Mahmoud Vaezi Mahmoud Vaezi, fără a oferi mai multe precizări în legătură cu mijloacele tehnice care vor fi folosite. La mijlocul lui noiembrie, oficialii iranieni au anunţat lansarea unui sistem de control al internetului care va permite filtrarea anumitor conţinuturi din reţelele sociale. ”Prima fază a filtrării inteligente a Internetului va fi gata într-o lună. A doua fază va fi în trei luni, iar a treia fază, în şase luni”, declara pe atunci Mahmoud Vaezi.

Iranul încearcă de aproape doi ani să limiteze accesul la reţelele sociale şi să controleze conţinutul acestora, care stârneşte nemulţumirea Republicii Islamice. Totuşi, preşedintele moderat Hassan Rohani, ales în iunie 2013, pledează pentru o relaxare a cenzurii pe internet, utilizat de peste 30 de milioane de iranieni din 77 de milioane de locuitori.

Taguri articol


12