Soprana Menorah Winston: „Sunt un copil al nisipurilor din Eforie”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Soprana Menorah Winston: „Sunt un copil al nisipurilor din Eforie”

Cultură 08 Iulie 2016 / 17:15 1412 accesări

Soprana Menorah Winston cântă de la doi ani și jumătate și spune că muzica este viața ei. În urmă cu 34 de ani a părăsit România, s-a școlit la Academia de Muzică pentru Rabini din Ierusalim, iar în urma unui recital susținut în America i s-a propus să rămână în țara tuturor posibilităților. A oscilat între mai multe școli, dar a ales Manhattan School of Music, pentru a fi mai aproape de Metropolitan Opera din New York.

De aproape patru decenii locuiește departe de România, dar nu a uitat că s-a născut și a crescut la malul Mării Negre. Zilele acestea a revenit cu nostalgie în orașul Constanța, unde, în urmă cu 44 de ani, debuta pe scena Liricului tomitan. Joi seară a susținut un recital la Muzeul de Artă, alături de pianista americană de origine albaneză Hermina Gjoni și micuța lor elevă cu voce cristalină Fiorela Miria, de numai 11 ani. La finalul concertului susținut în 15 limbi și dialecte - italiană, franceză, germană, spaniolă, rusă, cehă, română, napoletană, occitană, siciliană, albaneză, idiș, ladino, ebraică și engleză -, după schimburi de cuvinte și fotografii cu cei din sala „Nicolae Grigorescu”, a găsit răgazul, copleșită de emoții, să vorbească despre Constanța ei dragă, despre pasiunea ei și despre turneul pe care din 3 până pe 21 iulie îl susține în România.

„DUMNEZEU MI-A HĂRĂZIT SĂ CÂNT PÂNĂ LA ADÂNCI BĂTRÂNEȚI”

„Dumnezeu mi-a hărăzit să cânt până la adânci bătrâneți și mi-am zis că trebuie să ofer acest cântec pământului în care m-am născut. M-am gândit că ar fi frumos să fac un turneu în România, chiar dacă nu este așa de lung. Dumnezeu mi-a oferit un dar și eu vreau să-l împart cu lumea”, a spus Menorah Winston pentru cotidianul „Telegraf”.

În 1971 s-a angajat la Teatrul Liric de la Marea Neagră, apoi, după trei ani petrecuți la Opera din Constanța, s-a transferat la Opera din București, unde a mai stat șapte ani. „Muzica este viața mea. Am cântat vreo 35 de opere. Le știam pe dinafară. Sunt înzestrată cu o muzicalitate naturală. Știam intrările fiecărui instrument, fiecărui cântăreț. Știam doar câteva opere în original, dar pe majoritatea le știam în limba română. Operetele lui Strauss erau toate în germană. Cântam pe litoral în germană încă de când eram adolescentă, pe scenele de la Mamaia, Neptun, Eforie”, și-a amintit Menorah Winston.

O frumoasă amintire o poartă locurilor natale, stațiunii Eforie: „Sunt un copil al nisipurilor din Eforie. Am avut vacanțe foarte dulci aici, deoarece mama primise un serviciu pe litoral, ca directoare de hoteluri, și am venit cu toții aici, ca să petrecem veri minunate”.

Însă cea mai prețioasă amintire este cea legată de marea ei dragoste, muzica, și de tatăl ei. „Cânt de la doi ani și jumătate. Tăticul meu m-a încurajat. Eram foarte leneșă, nu-mi plăcea să merg. Mergeam și plângeam. Iar el îmi spunea: „Dacă-mi cânți, te voi căra, dacă nu, nu!”. Iar atunci mă lua și mă ridica pe umerii lui și-mi spunea: „Te iau în brațe, dar îmi promiți că-mi cânți, da?”. Iar eu cântam. La patru ani citeam deja ziarul și știam să cânt multe cântece. Când aveam șase ani am cântat la Iași, la Institutul de Teatru”, și-a amintit soprana, retrăind cu ochii sufletului acele momente frumoase.

„ORAȘUL VECHI ESTE DE O FRUMUSEȚE RARĂ. E MAI FRUMOS DECÂT BUCUREȘTIUL”

Constanța nu mai este așa cum și-o amintește, dar va reveni aici, la plajă, în august, după ce își va mai petrece o parte din vacanța de vară în Italia și Israel. „Se pare că aici s-a construit mult. Sunt impresionată până la lacrimi de orașul vechi. Este de o frumusețe rară. E mai frumos decât Bucureștiul. Sunt îndrăgostită de Constanța”, a mai spus Menorah Winston.

Constănțenii care vor să o vadă și să o asculte sunt așteptați duminică, de la ora 19.00, la Bazilica „Sfântul Anton de Padova”, unde are loc cel de-al treilea concert din turneul său.

După concertele de la Marea Neagră, turneul va continua la munte, la Sinaia, pe 14 iulie, la Brașov, la Casa de Cultură Reduta, pe 16 iulie, și la Sinagoga Neologă, pe 20 iulie. Turneul „Concert în 15 limbi” se va încheia pe 21 iulie, la București, la Centrul Comunitar Evreiesc.

Citește și:

Călătorie muzicală și reîntoarcere în timp: din Statele Unite și Israel din nou la Constanța

„Concert în 15 limbi“, la Muzeul de Artă și Bazilica „Sfântul Anton“



12