Curg dovezile - și suntem abia la început - despre modul în care generalul cu patru stele Florian Coldea a utilizat Serviciul Român de Informații implicându-l în politică și în Justiție. Obiectivele urmărite de șeful operativ SRI au devenit și ele transparente. Instituția s-a substituit treptat puterilor constituționale ale statului. Prin urmare, Legea Fundamentală a fost încălcată sistematic și cu bună știință. Prejudiciile sunt și ele măsurabile. Nu mai rămâne decât ca domnul Florian Coldea să răspundă penal pentru grave și repetate încălcări ale legii. Ceea ce se întâmplă în această zi la Comisia pentru controlul activității SRI este, desigur, spectaculos, dar poate schimba în esența lor lucrurile. Indiferent de ce declară sau nu declară în fața parlamentarilor Florian Coldea, faptele sale, cele dovedite până în prezent, constituie deja un probatoriu de necontestat.
Florian Coldea a implicat instituția pe care a condus-o, susținut fiind în acest sens și de George Maior, în competiția politică. De altfel, deloc întâmplător, George Maior s-a așezat de câteva ori în cărți, fie pentru o candidatură la alegerile prezidențiale, fie pentru funcția de premier și puțin a lipsit ca să nu-și atingă unul dintre cele două obiective. Implicarea SRI în politică s-a făcut pe numeroase căi, fie în mod direct, prin penetrarea Parlamentului, Executivului și altor instituții ale administrației centrale cu ofițeri acoperiți sau agenți de influență, fie indirect, prin determinarea sub presiune a anumitor decizii. Luate la nivel legislativ sau guvernamental. Reuniunile cu caracter politic, la care au participat alături de vârfurile SRI oameni politici, au devenit din ce în ce mai frecvente de la jumătatea primului mandat al lui Traian Băsescu și continuând cu cel de-al doilea mandat al său. La aceste întâlniri, Florian Coldea punea literalmente țara la cale.
În paralel, pentru a avea la îndemână un instrument eficace de eliminare a celor considerați adversari politici și puși pe liste negre de către SRI, a fost conceput și realizat, cu ajutorul subordonatului său, generalul Dumbravă, un întreg program de penetrare a Justiției. Și de transformare a parchetelor și instanțelor de judecată în așa numitul „câmp tactic” al SRI. Această operațiune a făcut de-a lungul anilor nenumărate victime principale și colaterale. Și mai grav este faptul că, în urma acestor practici, independența judecătorilor a fost grav afectată, unii dintre ei ajungând chiar să se teamă pentru propria libertate și, în consecință, a scăzut dramatic și încrederea în actul de Justiție.
Tot sub conducerea lui Florian Coldea, ofițeri SRI, în baza unor protocoale total ilegale, încheiate între diverse instituții, s-au implicat în urmărirea persoanelor pentru presupuse fapte de drept comun, care excedau atribuțiilor instituției și chiar în elaborarea unor părți din rechizitorii, care apoi erau livrate unor procurori. În același mod a procedat Serviciul Român de Informații la ordinul lui Coldea și în raport cu o altă instituție, Agenția Națională de Integritate, căreia de asemenea i-au fost livrate rapoarte de constatare gata elaborate, care erau preluate și semnate pur și simplu de către inspectori de integritate. Și aceste rapoarte urmăreau ținte politice.
Evident că, pentru reușita celor mai multe dintre operațiuni, Florian Coldea avea nevoie să utilizeze în mod sistematic instrumentele de propagandă. De aceea, și presa a devenit pentru SRI un „câmp tactic”. Redacțiile au fost infiltrate cu agenți acoperiți și cu agenți de influență, favorurile unor cunoscuți jurnaliști au fost cumpărate și, în schimbul unor avantaje sau sub presiune, informațiile transmise opiniei publice au fost din ce în ce mai distorsionate. În cele din urmă, lupta pentru acapararea presei a devenit atât de înverșunată încât, așa cum reiese dintr-o serie întreagă de dezvăluiri de dată recentă, SRI s-a implicat inclusiv în schimbarea managementului și a patronatului unor televizuni sau trusturi de presă, de câte ori a fost nevoie, chiar prin preluare ostilă. Și această bătălie pentru presă constituie tot un atentat grav la siguranța națională.
Astăzi, când un mare număr de operațiuni de acest fel este probat prin mărturii, înregistrări și înscrisuri, cred că a sosit timpul ca domnul Florian Coldea să răspundă exemplar în fața societății pentru faptele sale. Dacă nu se întâmplă acest lucru, înseamnă că națiunea română nu s-a vindecat, că statul rămâne în continuare captiv și că românii vor trece și în viitor prin traume asemănătoare.