De pildă, cu numai o zi în urmă, șefa DNA a organizat o amplă conferință de presă. Scopul fiind cât se poate de transparent. De imagine. Șefa DNA a simțit realmente nevoia să treacă de câteva ori cu fierul de călcat peste imaginea ei extrem de mototolită în ultima vreme. Dacă a reușit sau nu, din nou răspunsul poate stârni controverse. Cu certitudine însă, ea ne-a arătat că, parțial cel puțin, trăiește într-o lume paralelă. Într-un univers ireal. Și partea mai interesantă e că, așa cum se exprimă, ea lasă impresia că este convinsă de contrariu.
Sunt suficiente, pentru a demonstra afirmația de mai sus, doar două exemple. Răspunzând unor întrebări, Laura Codruța Kovesi a contestat vehement că ar fi criticat Curtea Constituțională a României. În al doilea rând, a afirmat cât se poate de clar că înregistrarea din ședința cu procurorii este un fals, iar vocea pe care a auzit-o o țară întreagă nu îi aparține. Ambele situații sunt însă rezolvate definitiv de către CSM. Consiliul Superior al Magistraturii și nu altcineva a cercetat-o pe Laura Codruța Kovesi și a constatat că șefa DNA a criticat Curtea Constituțională și a contestat deciziile acesteia, exprimându-și, citez, „opinii nepotrivite” față de această instituție. Tot CSM i-a solicitat Inspecției Judiciare să o cerceteze pe Laura Codruța Kovesi pentru afirmațiile făcute în ședința cu procurorii și cuprinse în înregistrarea dată publicității, apreciind astfel autenticitatea probei.
Dar nu numai doamna Laura Codruța Kovesi trăiește într-o lume a ei, paralelă și diferită în același timp de lumea reală. Dacă opinia publică o fi observat, președintele PNL, domnul Ludovic Orban, a făcut o declarație cu dublă bătaie. Pe de-o parte sa exprimat în sensul că doamna Laura Codruța Kovesi nu trebuie demisă din funcția de șef al Direcției Naționale Anticorupție, iar pe de altă parte i-a cerut rituos președintelui Klaus Iohannis să respăingă această solicitare în eventualitatea în care ea va fi formulată oficial de către ministrul Justiției. Și domnul Ludovic Orban trăiește într-o realitate paralelă.
Și iată de ce: e important de semnalat că niciun alt lider de partid nu a solicitat până în prezent nici demiterea și nici păstrarea în funcție a doamnei Laura Codruța Kovesi. Chiar și șefii celor două Camere ale Parlamentului, în calitatea pe care o au, s-au abținut să facă afirmații într-un sens sau altul. De ce? Din simplul motiv că, deși este firească preocuparea partidelor politice și Parlamentului pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, pentru domnia legii și pentru o Justiție performantă, niciunul dintre ei nu are dreptul să calce linia roșie și să decidă ceea ce este exclusiv apanajul președintelui României. Oare domnul Orban nu știe 1). Că doar președintele României o poate demite sau nu pe doamna Laura Codruța Kovesi?; 2) Că numai ministrul Justiției poate sau nu să solicite o asemenea demitere? ; 3) Că numai CSM, ca instituție, se poate pronunța în legătură cu activitatea rea sau bună a DNA instituție păstorită de Laura Codruța Kovesi, iar această opinie, singura autorizată, este doar consultativă? Domnul Ludovic Orban ca persoană fizică poate să-și exprime orice opinie și să ceară chiar și luna de pe cer. Nu însă în calitate de lider al unui partid politic.
În ceea ce-l privește pe domnul Tudorel Toader, acesta afirmă, încă din iarna anului trecut că, în baza raportului Inspecției Judiciare și a propriilor investigații, a întocmit la rândul său un document cu o concluzie fermă în privința doamnei Laura Codruța Kovesi. A făcut în mai multe rânduri precizarea, încă de anul trecut, că opinia sa e clară, e fermă și e luată, singurul lucru rămas în suspans fiind momentul în care va fi comunicată președintelui României și comunicată public. Făcând acestă precizare, ministrul Justiției a semnalat că ține cont și de un alt element, numit oportunitate, atunci când alege momentul în care își comunică decizia. A crezut că este oportun să o facă în ultima zi de lucru a anului trecut, dar se pare că s-a înșelat și iată că nici până în acest moment încă nu s-a pronunțat. Toată lumea așteaptă să o facă azi.
În mod ciudat se discută intens asupra scenariului conform căruia domul Tudorel Toader ar urma să se pronunțe asupra carierei șefei DNA într-o conferință de presă mult așteptată. Cred că și aceasă ipoteză ține tot de o lume paralelă. De ce? Dintr-un motiv foarte simplu. Conform Constituției, dacă ministrul de Justiție ia o decizie vizând solicitarea demiterii doamnei Laura Codruța Kovesi, aceasă decizie este firesc ca mai întâi să-i fie prezentată Consiliului Superior al Magistraturii. Apoi, cu un verdict CSM de aprobare sau de respingere, care este facultativ, solicitarea trebuie să ajungă pe masa președintelui României. Care urmează să se pronunțe independent de opiniile domnului Ludovic Orban. Cred că ar fi o lipsă elementară de politețe și o răsturnare a procedurilor firești dacă, înainte de a cere demiterea doamnei Laura Codruța Kovesi, domnul Tudorel Toader ar face o șezătoare cu jurnaliștii.
Rostul unei conferințe de presă ar fi doar acela de a explica opiniei publice de ce, cu toată presiunea existentă, el decide totuși să nu solicite demiterea șefului DNA. Este singurul scenariu în care ministrul Justiției s-ar putea pronunța public înainte de a informa CSM-ul și pe președintele Klaus Iohannis. Prin urmare, cine își dorește ca lucrurile să înceapă astăzi printr-o conferință de presă, își dorește instinctiv ca doamna Laura Codruța Kovesi să nu fie demisă.