Sorin Roșca Stănescu - Liberalii perseverează. În prostie!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sorin Roșca Stănescu - Liberalii perseverează. În prostie!

19 Ianuarie 2018 / 11:44 1094 accesări

Ultimele declarații ale lui Ludovic Orban sunt relevante. Liberalii transpiră pentru a-i determina pe cât mai mulți dintre parlamentarii PSD să voteze împotriva noului Guvern sau pur și simplu să chiulească din Parlament. Speranța liderului PNL este ca, la capătul acestui efort, PSD să se aleagă cu buza umflată. Să constate că nu are Guvern. După care procedura să se poată relua. Între timp, cine știe dacă nu care cumva #Rezist declanșează o revoluție și mătură Stânga de pe scena politică.

În timp ce Mihail Neamțu, fost om de casă al lui Traian Băsescu, le ține prelegeri tinerilor din PNL, învățându-i cu ce se mănâncă această doctrină, pe care, în paranteză fie spus, Neamțu a adoptat-o de curând, dacă cumva a adoptat-o, Ludovic Orban și-a trimis batalioanele de asalt printre seniorii politicii într-o încercare de-a dreptul donquijotească de a bloca instalarea noului Guvern. Ce semnificație are această ultimă operațiune întreprinsă de PNL?

Sunt de remarcat câteva lucruri. Klaus Iohannis, președintele susținut de către PNL, a afirmat zilele trecute că, pentru a fi evitată o criză, cu toate pagubele ei colaterale, este necesară instalarea de urgență a unui nou Guvern în Palatul Victoria. Ludovic Orban face eforturi pentru a nu se întâmpla acest fapt. Întrucât, întâmplător sau nu, știu ce au discutat liberalii cu președintele cu ocazia consultărilor și am să vă spun și dumneavoastră, am certitudinea că, la acest capitol cel puțin, Orban înoată împotriva curentului prezidențial. La Cotroceni, în numele partidului pe care-l conduce, Orban i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis alegeri anticipate. Nu s-a prezentat acolo cu nicio altă propunere. Anterior, în partid, mulți dintre lideri au solicitat ca PNL să meargă la președinte cu o propunere de premier și cu o negociere făcută cu succes cu celelalte partide din opoziție. Nici Ludovic Orban, nici Raluca Turcan nu au fost de acord. Zâmbind ironic, președintele Klaus Iohannis l-a întrebat pe Orban cum crede el că s-ar ajunge la anticipate. Era evident că numai dacă președintele ar fi ținut morțiș să bage bățul prin gardul PSD, făcând nominalizări iraționale și inacceptabile, s-ar fi putut eventual ajunge a dizolvarea Parlamentului. Cu prețul șifonării iremediabile a imaginii lui Klaus Iohannis. L-a mai întrebat Klaus Iohannis tot ironic pe Orban dacă liberalii au un program de guvernare. Sau dacă vor să vină la guvernare fără vreun program. La care Orban, de-a dreptul infantil, a replicat că, după nominalizarea unui premier liberal, în două-trei zile partidul va veni cu un asemenea program. O nebunie! Care, firește, l-a făcut pe Klaus Iohannis nu numai ironic, ci și caustic. Pentru ca, în final, Ludovic Orban să mai fie întrebat ce crede el că s-ar putea realiza în cazul unor alegeri anticipate. Vor obține liberalii un scor care să le permită să guverneze?

Întâlnirea cu președintele României a fost pentru PNL un eșec. O rușine. O umilință de mari proporții pe care și-au aplicat-o singuri. Cu mâna lor. După care au mai și suspinat și s-au mai și văicărit în sensul că președintele Klaus Iohannis i-ar fi lăsat în offsaid. Realitatea însă este cruntă.

Realitatea cruntă este că PNL nu are pentru ce să se bată. Niciun partid politic nu se poate prezenta în fața națiunii solicitând puterea exectivă, dar fiind cu totul și cu totul incapabil să explice ce va face cu această putere. Ce proiecte le propune acest partid românilor? De ce, dacă vin liberalii, va fi mai bine sau mai puțin rău? Ce garanții au cetățenii că, avându-i pe liberali la Palatul Victoria, drepturile și libertățile lor fundamentale vor fi respectate? Că judecătorii vor fi cu adeărat independenți? Că judecătorii și procurorii vor răspunde pentru erori grave comise din prostie sau în mod intenționat și care le aduc grave preudicii unor oameni? Ce garanție au cetățenii, în condițiile în care lipsește un program liberal, că venirea PNL la putere ar aduce cu sine politici cu adevărat în interes național, de natură să stimueze în primul și în primul rând afacerile românilor? Ce garanții există că statul român va iniția politici externe inteligente, de natură să ne aducă putere și prestigiu? Firește, aceste întrebări pot continua. La nicuna dintre ele, PNL nu poate da niciun răspuns în absența unui program și a unui lider pe care partidul îl are în vedere pentru funcția de premier. Mă gândesc că la limită, la limita limitelor, liberalii ar fi putut încerca să-l propună premier pe Cătălin Predoiu, care în urmă cu doi ani schițase un asemenea program de guvernare și căruia președintele Klaus Iohannis i-a promis ferm de mai multe ori și în timpul candidaturii sale și ulterior, că îl va instala premier. În Guvernul său. Dar nici măcar cu o asemenea propunere surogat nu s-a dus PNL la Cotroceni. Iar acum își propune programatic să dea majoritatea parlamentară peste cap.

Un nou proiect imposibil. Un nou proiect prin care PNL nu face altceva decât să-și mototolească și mai mult imaginea. Aceast conduită de tip sinucigaș a liderilor PNL mă îndreptățește că pariez cu oricine este dispus că, dacă această conducere nu este schimbată de urgență cu una mai bună, ”marele Partid Națioal Liberal” se va duce la europarlamentare și la locale la 15%.

Taguri articol


12