Sorin ROȘCA STĂNESCU - Schema penală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sorin ROȘCA STĂNESCU - Schema penală

21 Mai 2018 / 17:22 605 accesări

În toată nebunia acestor zile, există și un element pozitiv. În efortul său de a lovi cât mai puternic, cât mai repede și cât mai eficace în majoritatea parlamentară, PNL s-a dat de gol. Lucrează de acum fățiș printr-o schemă penală. Și astfel procurorii, împinși de la spate de liberali, își fac oficial intrarea triumfală în bătălia electorală. Cât de eficace va funcția schema penală?

După ce și-a făcut mâna cu premierul Dăncilă, pe care a denunțat-o pentru cele mai grave infracțiuni posibile, (încă) președintele PNL Ludovic Orban anunță, prin intermediul colaboratorilor săi apropiați, noi modalități prin care activează schema penală în bătălia politică. Așadar, urmează să ne așteptăm la noi denunțuri și la noi sarcini trasate oamenilor de la DIICOT de către tandemul Iohannis-PNL.

Din punct de vedere moral, e mai bine că se întâmplă așa. Era infinit mai imoral ca procurorii să fie împinși de la spate pe ascuns, pentru a se autosesiza și pentru a acționa împotriva adversarilor politici ai lui Klaus Iohannis și ai PNL. Acum știm cel puțin un lucru. Că, pentru a obține puterea politică cu orice preț și în afara mecanismelor democratice, care presupun întotdeauna consultarea electoratului, acești actori politici apelează la o instituție de forță. Mai știm că, după ce au compromis direcția Națională Anticorupțe, împingând-o în nenumărate operațiuni cu caracter politic, încearcă acum prin intermediul DIICOT același lucru, în speranța că, schimbând instituția, anchetele vor deveni mai credibile.

Și ce mai aflăm făcând o radiografie a acestei noi scheme penale? Că președintele Klaus Iohannis și opoziția, care are drept vârf de lance PNL, este disperată. Că acești actori politici au ajuns la concluzia că nu au nici cea mai mică șansă în intervalul care ne desparte de alegeri de a câștiga într-o luptă dreaptă europarlamentarele, localele, parlamentarele și prezidențialele. Și, din acest motiv, recurg la un artificiu.

În plan intern și extern, cei care doresc cu orice preț accesarea puterii, fără a beneficia de sprijin electoral, încearcă să-i discrediteze pe cât mai mulți reprezentanți ai Guvernului și ai majorității, punându-le, cu ajutorul procurorilor, ștampila de penali. Momentul, dintr-un anumit punct de vedere, este bine ales. Dacă în următoarele câtea luni poate fi regizată prin DIICOT, dar și prin DNA, o amplă operațiune prin care sunt deschise sute de dosare penale ale reprezentanților majorității de la nivel central și local, în plan propagandistic ar putea fi acreditată intern și extern ideea că PSD plus ALDE nu numai că înceracă să restaureze corupția, protejând-o legislativ, dar și săvârșesc în masă fel de fel de fărădelegi, care, prejudiciind banul public, îl lezează pe cetățean. Evident, până la alegerile la care mă refer, nu rămâne suficient timp pentru ca anchetele declanșate acum să fie finalizate prin rechizitorii și, în orice caz, ele nu au cum să fie soluționate în instanțele de judecată. Dar obiectivul este atins, chiar dacă cei aflați astăzi în vizorul procurorilor, după ce au fost luați la ochi de Klaus Iohannis prin intemediul liberalillor, nu vor ajunge niciodată după gratii.

În concluzie, Justiția, care înseamnă instanțele de judecată, va avea de făcut față unui uriaș val de dosare, generate de rivalitatea politică și se va descurca cu ele cum va putea. Vor exista multe achitări, vor exista numeroase victime colaterale și, pentru culoare, vor exista desigur și vinovați. Iar DNA este scoasă din prima linie, întrucât doamna Laura Codruța Kovesi a mototolit prea mult imaginea instituției pentru a o mai face credibilă. În etapa următoare, resursa pusă în joc sunt procurorii non-DNA. Pentru aceștia începe un greu examen. Procurorii non-DNA nu se pot credibiliza decât în măsura în care rezistă acestor presiuni politice.



12