SORIN-LUCIAN IONESCU - Despre o mass media... aproximativă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SORIN-LUCIAN IONESCU - Despre o mass media... aproximativă

30 August 2016 / 12:57 1054 accesări

O pertinentă analiză apărută în „Adevărul“ explică de ce Facebook, Yahoo!, Google ş.a. sunt duşmanii presei: pentru că, deşi nu sunt concurenţi direcţi la producţia de ştiri sau de emisiuni de divertisment, giganţii internetului se „hrănesc“ tot cu reclamă. Ei au dislocat publicitatea pe care companiile o plăteau televiziunilor, ziarelor sau revistelor, fiindcă structurează informaţia imensă de pe internet în funcţie de căutările utilizatorilor. Aceştia, decât să dea un leu pe un ziar şi să aibă informaţia mâine, preferă să caute online şi să o găsească instant şi gratis. Aşa se explică succesul fulminant al motoarelor de căutare. Sad, but true.

Dar mass-media, de multe ori, se mai bate şi singură. În special cea audio-vizuală, care e (sic!) mai... vizibilă. Erorile de frazare, gramaticale sau de formulare parcă trec mai neobservate în presa scrisă. La televizor şi la radio, văzute/auzite, parcă îţi rămân ''pe creier''. Mai ales că le asociezi cu feţe serafice, ''nevinovate'', pe care le vezi clar că n-au nicio legătură cu povestea relatată, că nu ''procesează'' ce le iese pe gură. Că nu ştiu despre ce e vorba, că n-au văzut niciodată ''aşa ceva''.

Unele televiziuni ''centrale'' de ştiri şi-au făcut obiceiul să relateze ''de la faţa locului'', dar... din altă parte. În primul rând, pentru că n-au corespondent local ''acolo''. Apoi, să-şi facă norma de ştiri şi reporterul de Vrancea, cu chestii întâmplate... la Craiova. Reporterul relatează/citeşte tâmp o informaţie venită pe agenţii de presă, despre o faptă petrecută la sute de kilometri. Sau relatează despre ceva cu care nu s-a întâlnit niciodată în viaţa reală (cum ar fi girafa, dacă n-a fost la circ sau Grădina Zoologică).

Ultimul exemplu vine dinspre o ştire tragică şi siderantă, despre electrocutarea unor oameni pe un lac (unul a şi murit...). Cică "hidrobicicleta era alimentată cu un cablu electric, care în mod accidental a ajuns în apă". Hidrobicicleta era alimentată?!? E drept, n-am mai folosit de mulţi ani un asemenea mijloc de agrement şi s-ar putea să se fi schimbat multe. S-au electrificat sculele astea?! Şi dacă da, precum ''lebedele'' în care se dau copiii pe mini-lacurile din parcurile de distracţii, n-or fi pe baterie?! Cum adică, erau alimentate cu un cablu electric?!? Îl târau prin apă, cablul, pe unde voiau să se plimbe?!? Erau pe pantograf, ca troleibuzele?! Nu mai au pedale?! Atunci, care mai e chichirezul? Reporterii care relatează par să nu ştie, sau, mai degrabă, pur şi simplu nu-i interesează. Nu ''vizualizează'' ştirea, nu e treaba lor. Ea există şi trebuie ''spusă'', că se pune la acordul global, la număr de ştiri pe lună.

A trebuit să caut mult - da, pe Google, ăla care ne fură nouă, mass-media, clienţii şi publicitatea. De fapt, e vorba de un mecanism cu scripeţi sau aşa ceva (na, că nici aici ştirea nu-i foarte exactă...), electrificat, de lansare/coborâre a hidrobicicletelor pe luciul lacului. Şi cablul acestui mecanism a căzut în apă şi i-a electrocutat pe bieţii oameni. Amănunt nesemnificativ, nu? Mai importantă e grozăvia în sine. Totul e să nu intri la idei, că nu mai ştii ce-i aia o hidrobicicletă... Trăiască presa liberă!



12