Sunt lucruri cu care nu se poate glumi, afirmă (cei mai) mulţi. Deşi sunt aproape sigur că multe bancuri bune le-am auzit după înmormântări sau chiar în timpul lor. Uite, de exemplu cu patriotismul, cu naţionala de fotbal, cu reprezentativele sportive în general. Dacă nu eşti pasionat, dacă faci glume pe seama lor, dacă-ţi sunt indiferente toate astea, ai încurcat-o. Sau dacă, şi mai rău, rezonezi la (unele dintre) opiniile istoricului Lucian Boia. Eşti trădător de neam şi de ţară.
Pe un val de simpatie al partidelor ''naţionale'', de fapt naţionaliste, gen ANR (Marian Munteanu) şi PRU (Bogdan Diaconu), e greu să te mai pretinzi pro-european, când însăşi Europa se auto-sabotează cu consecvenţă. Curentul eurosceptic e desuet - trebuie ceva mai puternic. Donald Trump probabil că va câştiga în America. Locul lui Vadim Tudor e vacant, cam de multă vreme, iar Traian Băsescu nu e suficient de vehement - a fost totuşi preşedintele ţării, atunci când România a intrat în UE.
''Moldova nu e România'' e un concept incendiar, deşi moldovenii de acolo (şi nu cei rusofoni) au inclus în Constituţie, în mod caraghios, că limba lor e moldoveneasca, nu româna. Nici Belgia nu e Franţa (blasfemie curată!), dar totuşi acolo se vorbeşte (şi, mai ales) franceza. Că Moldova nu E (nu mai e) România e de domeniul evidenţei. O fi fost, poate. Dar subiectul e prea ''gras'' pentru a nu fi disecat pe anumite televiziuni, mai ''patrioate''.
În fine, nici de naţionala de fotbal n-ai voie să vorbeşti, dacă n-ai văzut meciul/meciurile. Aici, lucrurile stau exact invers, suntem cosmopoliţi. Avem antrenor neamţ, iar jucătorii evoluează mai mult prin străinătate. Nu jucăm nimic, dar avem ambiţii mai mult decât europene. Însă patriotismul e patriotism, nu se discută. Ne batem şi cu Moldova, dacă trebuie. Noroc că n-am fost niciodată (nu?) cu ei în grupă. Dar, la urma urmei, şi Ştefan cel Mare s-a bătut cu românii (muntenii), la Podul Înalt. Uuuups, dar asta nu trebuia spusă. Nici măcar de către Lucian Boia...