SOS! Acțiuni insuficiente pentru a ne proteja de produsele periculoase?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
APC România acuză ANPC și ANSVSA

SOS! Acțiuni insuficiente pentru a ne proteja de produsele periculoase?

Sănătate 04 Octombrie 2016 / 18:09 496 accesări

RAPEX și SRAAF sunt două sisteme de alertă rapidă privind produsele periculoase, inaccesibile consumatorilor români, în opinia APC România. Tot reprezentanții APC spun că nici Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și nici Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) nu fac suficient pentru a ne proteja de produsele periculoase. ”În UE, de câțiva ani, sunt operabile două sisteme de

trasabilitate: Sistemul de alertă rapidă RAPEX pentru produsele periculoase și Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje. RAPEX reprezintă un sistem de schimb rapid de informații privind produsele periculoase între Comisia Europeană și statele membre ale UE. Acesta constă într-o aplicație situată pe internet care este utilizată ca instrument de comunicare atât pentru statele membre ce utilizează aplicația pentru a pregăti și transmite notificări și reacții prin sistem, cât și de toate persoanele interesate, într-o secțiune publică destinată acestui scop. În România, ANPC este punctul național de contact pentru sistemul RAPEX”, potrivit unui comunicat al APC. Din raportul european aferent lui 2015 cu privire la eficiența Sistemului rapid de alertă pentru produsele periculoase se desprind următoarele date statistice:

Numărul total al notificărilor transmise de autoritățile responsabile ale fiecărui stat membru al rețelei (TOP 4): 1. Spania - 239 notificări; 2. Ungaria - 238 notificări; 3. Germania - 208 notificări; 4. Marea Britanie - 162 notificări.

România este pe locul 18 din 31 de state participante, respectiv ANPC a transmis 25 de notificări.

DOAR 23 DE NOTIFICĂRI

ANSVSA este responsabil de Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje - în cazul situaţiilor privind alimente care circulă în cadrul pieţei comune şi prezintă un risc pentru sănătatea publică. Și în acest caz suntem codași. Astfel, potrivit APC, iată notificările transmise de autoritățile responsabile din țările membre pentru produse alimentare (TOP 7): 1. Italia - 512 notificări; 2. Marea Britanie - 337 notificări; 3. Germania - 276 notificări; 4. Olanda - 259 notificări; 5. Franța - 236 notificări; 6. Belgia - 180 notificări; 7. Spania - 174 notificări. ANSVSA din România a transmis doar 23 de notificări.

CELE MAI NOTIFICATE PRODUSE

„Raportul din 2015 confirmă tendințele din anii precedenți că jucăriile rămân produsele cele mai notificate. Acest lucru nu este surprinzător: jucăriile sunt făcute pentru copii și trebuie să respecte cerințe ridicate de siguranță. De asemenea, observăm că notificările care implică substanțe chimice sunt în creștere și riscul de expunere se găsește, mai ales, în jucării și bijuterii”, potrivit lui Vera Jurova, comisar pentru Justiție, Consumatori și Egalitate de gen, citată de APC, într-un comunicat. La rândul său, preşedintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu, a precizat că, așa cum reiese din statisticile raportului european pentru anul 2015 aferent sistemului rapid de alertă pentru produse periculoase, produsele importate din China continuă să se afle pe primul loc din punctul de vedere al numărului total de notificări privind riscurile la adresa sănătății și vieții consumatorilor europeni. „Din păcate, informațiile aferente celor două sisteme rapide de alertă (RAPEX și SRAAF) de pe site-ul Comisiei Europene sunt prezentate numai în limba engleză, fapt care le face inaccesibile consumatorilor. Totodată, cele două instituții ale statului român, ANPC și ANSVSA, desemnate ca fiind puncte naționale de contact în cadrul celor două sisteme europene de alertă rapidă, nu prezintă pe site-ul acestora o secțiune dedicată informațiilor despre produsele care au fost notificate ca fiind periculoase. Dacă comparăm numărul de notificări transmise de către ANPC (25 notificări în 2015) și cel transmis de către ANSVSA (23 notificări în 2015) cu notificările transmise de autoritățile unor state cu o populație mai mică decât cea a României, cum ar fi Ungaria pentru RAPEX, care la o populație de 10 milioane de locuitori a transmis 238 de notificări, deci de 9,5 ori mai multe decât ANPC, iar autoritatea similară ANSVSA-ului din Olanda, țară cu o populație de 17 milioane de locuitori, a transmis 259 de notificări, adică de 11,2 ori mai multe decât ANSVSA-ul. Astfel, putem trage concluzia că atât ANPC, cât și ANSVSA nu întreprind suficiente acțiuni și măsuri pentru a ne proteja de produsele periculoase”, este de părere preşedintele APC, potrivit documentului citat.



12