Monitorizarea delfinilor de pe litoralul românesc continuă, una dintre iniţiative aparţinând ONG Mare Nostrum, în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii marine din zona costieră românească, în special a delfinilor” (CONSDELFIROM), demarat încă din noiembrie 2009. De la începutul lunii mai şi până în prezent, echipa Mare Nostrum a fost anunţată de prezenţa a 80 de delfini eşuaţi. În momentul identificării, delfinii se aflau în stare avansată de descompunere, cea mai posibilă cauză a morţii fiind înecul ca urmare a capturării în plasele de pescuit. În vederea evitării eşuării acestora, ONG Mare Nostrum va amplasa un număr de 50 de dispozitive acustice pe plasele de pescuit. Acestea emit nişte unde sonore insesizabile de către oameni, dar care au rolul de a-i ţine pe delfini la distanţă. Un număr de cinci pescării vor primi gratuit aceste dispozitive. Totodată, informaţii despre biodiversitate şi despre delfini în mod special vor putea fi accesate de către toţi cei interesaţi pe site-ul www.delfini.ro. Mai mult decât atât, website-ul conţine o secţiune specială care permite oricui să semnaleze şi online prezenţa delfinilor eşuaţi.
PE SITE-UL WWW.DELFINI.RO. ŞI LA LINIA GRATUITĂ TELVERDE 0800 800 078, CETĂŢENII RESPONSABILI POT SEMNALA DIFERITELE TIPURI DE AGRESIUNI ASUPRA MEDIULUI MARIN ŞI COSTIER, DAR MAI ALES PREZENŢA DELFINILOR EŞUAŢI.
„Din nefericire, numărul delfinilor eşuaţi a atins o cotă alarmantă într-o perioadă foarte scurtă de timp. Încercăm ca prin instalarea dispozitivelor acustice să evităm capturarea lor accidentală şi să reducem numărul delfinilor morţi”, a declarat Marian Paiu, coordonator activităţi de teren ONG Mare Nostrum. Proiectul urmăreşte, în primul rând, creşterea nivelului de conştientizare al populaţiei locale cu privire la ameninţările la viaţa delfinilor din Marea Neagră, dar şi sprijinirea comunităţii pescarilor pentru reducerea numărului de delfini capturaţi accidental în plasele pescăreşti.