Angajații sistemului penitenciar declanșează grevă japoneză. Sindicaliștii reclamă lipsa de interes a autorităților pentru soluționarea problemelor grave din sistem. Bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate, iar la plata orelor suplimentare se înregistrează restanțe foarte mari. La Penintenciarul Poarta Albă, 90 de angajați protestează tăcut și așteaptă declanșarea celorlalte forme de protest - pichetări, proteste, acțiuni în instanță.
Sindicaliștii din sistemul penitenciar vor declanșa în data de 10 august greva japoneză. Le-a ajuns cuțitul la os. Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor informează că începând cu această dată membrii sindicatelor afiliate se vor afla în grevă japoneză în semn de protest față de lipsa de interes a autorităților pentru soluționarea problemelor din penitenciare.
Lista de revendicări este lungă. Angajații solicită condiții de lucru mai bune - ministrul Justiției a promis acum 1 an standarde privind condițiile de lucru în penitenciare și un plan multianual de investiții, dar nu s-a ținut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate, plata orelor suplimentare înregistrează restanțe mari - în continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite. Potrivit unui comunicat transmis de Federația Sindicatelor, ministrul Justiției s-a angajat acum 6 luni că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ținut de cuvânt. „Cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior și încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depășirea limitei de 1 an permisă de lege. Chiar directorul general al ANP Marian Dobrică este ilegal imputernicit de 3 luni. Vrem eliminarea discriminărilor salariale - cerem aplicarea legii cadru a salarizării (L153/2017) și pentru personalul din sectorul de apărare ordine publică și siguranță națională începănd cu octombrie 2018; aprobarea Statutului polițistului de penitenciare - cerem ministerului Justiției să includă și observațiile sindicatelor în proiectele transmise, prin forțarea procedurii de avizare, la Parlament; încetarea abuzului asupra pensionarilor - cerem eliminarea din legislație a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanță de urgență, pensiile angajaților din penitenciare, polițiștilor și militarilor; plata integrală a orelor suplimentare curente - cerem ministrului Justiției să aplice corect prevederea legală obținută în Parlament de către sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plată peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate în termen de 60 de zile“, se arată în comunicarea sindicaliștilor.
Ce se întâmplă la Poarta Albă
90 de angajați, membri ai Sindicatului „Sin Pen 2016” Constanța, se află în grevă japoneză la Penitenciarul Poarta Albă. Ca și colegii lor din țară, vor condiții de lucru mai bune și plata orelor suplimentare restante. Potrivit liderului sindical Virgil Cîrstea, angajații sunt hotărâți să nu mai lucreze ore suplimentare peste numărul de 180 de ore suplimentare cuprinse în acordul încheiat cu conducerea Administrația Națională a Penitenciarelor. Iar cum cele 180 de ore suplimentare pe care trebuie să le efectueze fiecare angajat se încheie la jumătatea anului, rezultă că, până la sfârșitul anului, angajații nu vor mai lucra ore suplimentare.
Potrivit Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, în cazul în care autoritățile nu reacționează, calendarul acțiunilor de protest va fi continuat cu pichetări, mitinguri, acțiuni în justiție și plângeri penale, astfel: 27 august - 27 septembrie 2018 - pichetarea penitenciarelor de către 50 - 100 de angajați în uniformă. Calendarul exact urmează a fi anunțat în timp util. În perioada 1 - 10 septembrie 2018 se vor depune acțiuni în instanta și plângeri penale din partea tuturor sindicatelor membre. Pe 3 octombrie 2018 va avea loc un miting în uniformă la Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor cu marș de protest între cele două instituții. Începând cu octombrie 2018, ca formă extremă de protest, angajații vor refuza să intre în serviciu în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfășurarea în condiții de siguranță a misiunilor.