„S.O.S. Monumente arheologice în pericol!”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„S.O.S. Monumente arheologice în pericol!”

Cultură 26 Mai 2010 / 00:00 3526 accesări

La Muzeul de Arheologie „Callatis” din Mangalia se vernisează, astăzi, de la ora 13.00, expoziţia temporară „Pro Oppido Certo. S.O.S. Monumente arheologice în pericol!”. Manifestarea atrage atenţia asupra a două monumente ale antichităţii târzii - Edificiul Roman cu Mozaic şi Cavoul hypogeu şi a altor două aparţinând începutului de Ev Mediu - Complexul rupestru de la Murfatlar şi Cetatea de la Păcuiul lui Soare -, fără a fi expuse artefacte.

Evenimentul este organizat de Primăria municipiului Mangalia, în colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000 din Bucureşti şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (MINA) Constanţa.

„Am dorit să prezentăm locuitorilor Mangaliei, dar şi turiştilor aflaţi, în această perioadă, în staţiunile din sudul litoralului românesc, rezultatele activităţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000 din Bucureşti şi ale colegilor noştri de la MINA Constanţa. Scopul principal al colaborării lor îl reprezintă punerea în practică a unor noi metode de prevenire a distrugerilor monumentelor istorice dobrogene”, a precizat directorul Muzeului „Callatis”, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Expoziţia va fi deschisă până pe 15 iunie. Pasionaţii de arheologie, dar şi cei care apreciază tehnologia de ultimă generaţie pot vedea, pe lângă reprezentările fotografice ale siturilor cercetate, panouri ce redau reprezentări 3D, dar şi imagini statice şi stereoscopice: cu ajutorul unor ochelari speciali se pot vedea în profunzime camerele, inciziile şi adâncimea lor, pentru o mai bună înţelegere.

„Pentru organizarea acestei expoziţii, am primit sprijinul directorului şi colegilor de la MINA Constanţa, dr. Gabriel Custurea, respectiv dr. Cristina Talmaţchi şi dr. Constantin Chera, şi al colegelor de la muzeul callatian: Liliana Vioiu şi Aura Albu. Trebuie menţionată, bineînţeles, contribuţia cercetătorilor de la INOE 2000, conduşi de şefa de departament Roxana Rădvan, fără de care această expoziţie nu ar fi existat”, a conchis directorul muzeului din Mangalia, dr. Sorin Marcel Colesniuc.

La Constanţa, expoziţia itinerantă „Pro Oppido Certo. S.O.S. Monumente arheologice în pericol!” a fost vernisată la sfârşitul lunii martie.



12