Teatrul Naţional din Praga, unde urma să fie pusă în scenă noua piesă a fostului preşedinte al Cehiei, Vaclav Havel, nu a acceptat cererea acestuia de a-i da soţiei sale, Dagmar, rolul principal în spectacol, pe motiv că actriţa nu este angajata teatrului. Noua piesă scrisă de Vaclav Havel, al cărei titlu poate fi tradus prin “Plecarea”, promite să dezvăluie mai mult din personalitatea unui om prins mereu între politică şi teatru. Punerea în scenă a piesei a fost însă amînată din cauza controverselor legate de rolul principal. Vaclav Havel insistă ca acest rol să îi fie dat soţiei sale, Dagmar, o cunoscută actriţă de comedie, cu care s-a căsătorit în 1997. Scriitorul argumentează că a scris piesa special pentru soţia sa şi va căuta un al teatru care să pună în scenă piesa.
Conţinutul noii sale piese este un secret păzit cu străşnicie, dar se ştie că subiectul principal se concentrează pe problemele unui politician care încearcă să abandoneze puterea. Vaclav Havel, acum în vîrstă de 70 ani, a fost preşedinte al Cehiei între 1990 şi 2003. Vaclav Havel argumentează că a scris piesa special pentru soţia sa şi va căuta un al teatru care să pună în scenă piesa. Dagmar Havlova, de 54 de ani, pe numele de fată Veskrnova, a jucat în zeci de producţii de televiziune, în aproape 50 de filme şi a avut peste 50 de roluri în teatru, între 1974 şi 1996. A renunţat la cariera de actriţă după ce s-a căsătorit cu Vaclav Havel, pe atunci preşedintele Cehiei, în ianuarie 1997. Anul trecut, a revenit cu succes pe scenă în comedia neagră „Park Your Car in Harvard Yard”, a dramaturgului american Israel Horovitz.
Reîntoarcerea lui Vaclav Havel în teatru după o pauză de 20 ani a fost aşteptată cu nerăbdare şi de public şi de critici. Pe cînd era un scriitor disident, adesea aflat în închisoare, în anii \'70 şi \'80, Vaclav Havel era descris de prieteni ca fiind “întrucîtva” politician. Vaclav Havel era un autor cunoscut în 1989, cînd a condus Revoluţia de Catifea. Din 1960, el a scris zeci de piese, cărţi şi eseuri politice. Deoarece a fost disident în anii \'70 şi \'80, piesele sale au fost cenzurate de regimul comunist din acea perioadă, iar Vaclav Havel a petrecut mulţi ani în închisori. Cariera sa literară a încetat în perioada în care acesta a fost preşedinte, din 1989 pînă în 2003.