Soţia preşedintelui Franţei, rol oficial la Palatul Elysee

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Soţia preşedintelui Franţei, rol oficial la Palatul Elysee

Externe 21 August 2017 / 15:45 1015 accesări

Brigitte Macron, soția președintelui francez Emmanuel Macron, a primit luni un rol oficial la Palatul Elysee, prin intermediul unei "carte de transparență privind statutul pe care îl are consoarta șefului statului" francez, cartă publicată pe site-ul președinției franceze, informează AFP. Acest rol de reprezentare nu este nici retribuit, nici dotat cu un buget specific, precizează comunicatul. "Este vorba de un statut juridic, dar și de un angajament valabil doar pentru Brigitte Macron și pe durata mandatului lui Emmanuel Macron", a precizat o sursă din anturajul soției lui Macron. Este pentru prima dată în istoria Franței când un text stabilește negru pe alb rolul și mijloacele pe care le are consoarta președintelui, până acum informale și adesea opace.

Carta răspunde în parte promisiunilor făcute în campanie de Emmanuel Macron de a pune capăt "unei ipocrizii franceze" prin crearea unui statut juridic pentru consoarta președintelui. Decizia sa finală nu a trecut printr-o lege sau un decret, în condițiile în care o petiție lansată vara aceasta împotriva oricărui statut oficial a strâns 316.000 de semnături în câteva săptămâni. Textul Palatului Elysee, care nu folosește termenul de "Primă Doamnă", detaliază "rolul public și misiunile consoartei președintelui Republicii": să asigure reprezentarea Franței alături de șeful statului, să răspundă numeroaselor solicitări din partea francezilor primite prin poștă sau telefon, să patroneze acțiuni caritabile, culturale sau sociale...

Pentru prima dată, site-ul elysee.fr a publicat luni o agendă a "acțiunilor și deplasărilor" lui Brigitte Macron, care detaliază agenda sa oficială din 14 mai, dată la care ea a ajuns la Elysee, alături de cel mai tânăr președinte din istoria Franței. Pentru a duce la îndeplinire aceste misiuni, Brigitte Macron va avea doi consilieri și un secretar.

Critica principală adusă de petiția împotriva unui statut oficial constă în aceea că Brigitte Macron ar putea "obține un buget din fonduri publice" într-o perioadă de restricționare severă a cheltuielilor publice. Ea însăși a declarat într-un recent interviu pentru revista "Elle" că ar dori să-și asume "rolul public" într-un mod absolut transparent. Fostă profesoară, Brigitte Macron a evocat în acest interviu cuplul atipic și strâns pe care îl formează cu soțul ei, cu 24 de ani mai tânăr.

Taguri articol


12