Soţul unei americance judecate pentru spionaj în China cere ajutorul preşedintelui Obama

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Soţul unei americance judecate pentru spionaj în China cere ajutorul preşedintelui Obama

Externe 30 August 2016 / 18:39 528 accesări

O femeie de afaceri americană riscă să fie judecată în China, pentru spionaj, în baza unor acuzaţii care vizează presupuse fapte petrecute în urmă cu 20 de ani, inclusiv o încercare de a recruta chinezi în SUA, care să-şi spioneze ţara, a anunţat, marţi, soţul ei, care îl îndeamnă pe preşedintele Barack Obama să discute despre acest caz cu omologul său chinez, Xi Jinping, la summitul G20, în estul Chinei, relatează ”The New York Times”.

Phan Phan-Gillis a fost inculpată luna trecută, pentru spionaj, după ce a fost reţinută anul trecut, în timpul unei vizite în China. Soţul ei,Jeff Gillis, a declarat că s-a abţinut să dezvăluie cazul, în timp ce noi avocaţi îl studiau. ”Timpul este foarte preţios pentru Sandy, în contextul întâlnirii iminente dintre preşedintele Obama şiXi Jinping”, a declarat el telefonic pentru ziar, de la locuinţa cuplului, înHouston, Texas. Soţia sa este acuzată de acţiuni de spionaj, în 1996, în timpul unei vizite în Guangxi, o regiune din sudul Chinei, a adăugat el. ”Sandy este absolut nevinovată. Oficialii chinezi nici nu şi-au verificat bazele de date interne pentru a vedea dacă Sandy se afla în ţară la momentul respectiv. Ea nu se afla în China”, a subliniat bărbatul. Phan Phan-Gillis este acuzată, de asemenea, că a încercat să recruteze chinezi în SUA, la sfârşitul anilor '90, cu scopul de a lucra pentru o organizaţie străină de spionaj, a declaratGillis. El denunţă şi această acuzaţie ca falsă şi apreciază că judecarea soţiei sale pentru presupuse fapte care ar fi avut loc în urmă cu două decenii, în altă ţară, sfidează legislaţia şi bunul simţ.

Relaţiile Washingtonului cu Beijingul sunt tot mai afectate, în urma construirii de către chinezi a unor insule în Marea Chinei de Sud, a unor nemulţumiri ale americanilor faţă de ridicarea unor bariere în calea investiţiilor şi afacerilor americane în China şi în urma iritării Guvernului chinez faţă de critici ale americanilor cu privire la încarcerarea unor disidenţi şi avocaţi în domeniul drepturilor omului. Cazul luiPhan-Gillis ar putea amplifica aceste tensiuni, în contextul în care Xi urmează să îl întâlnească pe Obama laHangzhou, în cadrul summitului G20, de două zile, programat să înceapă duminică. Cei doi şefi de stat urmează să participe la o reuniune bilaterală, sâmbătă, înaintea reuniunii, potrivit Casei Albe. ”Departamentul de Stat a încercat să discute cu chinezii despre eliberarea lui Sandy, inclusiv la niveluri foarte înalte”, a declaratGillis. Oficiali de la Departamentul de Stat au transmis la toate nivelurile Guvernului chinez căPhan-Gillis nu este o spioană, a subliniat el. Inculparea femeii are loc în contextul în care un chinez a fost condamnat în Statele Unite pentru că a conspirat cu scopul de a obţine informaţii militare sensibile prin atacuri informatice. Acest chinez,Su Bin, în vârstă de 51 de ani, a fost condamnat în iulie, la trei ani şi zece luni de închisoare, după ce a pledat vinovat de conspiraţie în vederea piratării calculatoarelor unor importanţi contractori ai armatei americane.

Taguri articol
SpionajAcuzațiiJudecareWashingtonHoustonTexasSUAChina


12