Şpaga, la mare căutare în liceele constănţene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bac 2013, sub semnul fraudelor

Şpaga, la mare căutare în liceele constănţene

Eveniment 06 Iulie 2013 / 00:00 3276 accesări

Pentru prima dată în istoria învăţământului românesc, frauda descoperită în timpul derulării examenului de Bac a căpătat, în întreaga ţară, proporţii gigantice. Dacă până acum doar se susura pe la colţuri că elevii români copiază şi profesorii iau şpagă, o realitate contestată de mulţi şi acceptată de prea puţini, în timpul derulării Bac-ului 2013 s-a spart „buboiul”. Astfel, au ieşit la iveală adevăratele probleme din Educaţie ascunse sub preş atâţia ani: corupţia din sistemul de învăţământ, la care au contribuit substanţial salariile mici şi scăderea respectului pentru meseria de dascăl atât din partea unor profesori, elevi, dar şi a societăţii. Aşa cum relatam şi în alte ediţii ale cotidianului nostru, fiecare dintre noi a fost copil şi, la un moment dat, a fost fie protagonist, fie martor al unei fraude în timpul derulării examenelor naţionale. Cu alte cuvinte, existenţa şpăgii în învăţământ este de netăgăduit!

ÎN URMĂ CU CÂTEVA ZILE... Totul a început în debutul săptămânii, cu scandalul declanşat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, când întreaga comisie de Bac a fost „decapitată” pentru că ar fi cerut sute de euro elevilor ca să promoveze examenele naţionale. Ulterior, din Bucureşti, scandalul s-a mutat la Năvodari. O elevă a mărturisit că a fost dată afară din timpul derulării examenului de matematică pentru că nu a avut bani să le dea profesorilor. Ea a susţinut că profesorii i-ar fi cerut 400 de lei pentru a putea rămâne în examen până când expira timpul acordat. În cazul ei, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa. Un alt amplu incident s-a petrecut la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”. Acolo, şefa olimpică de promoţie a fost dată afară în timpul derulării tezei pentru că ar fi dat ciorna unui coleg din sală. Ulterior, după vizionarea imaginilor de pe camerele de supraveghere, s-a dovedit că acuzaţiile care i-au fost aduse nu erau îndreptăţite, ea putând susţine şi ultimul examen scris din cadrul testului maturităţii.

CU SUBIECTELE REZOLVATE LA EXAMEN Fraudele din timpul testărilor naţionale nu s-au oprit la... matematică. Au continuat şi la ultima probă scrisă de Bac. Unul dintre exemple este Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia. Acolo, inspectorii ISJ au găsit pe băncile a doi candidaţi subiectele rezolvate identic şi fotocopiate. La unitatea de învăţământ s-a deplasat însuşi inspectorul general şcolar din cadrul ISJ, prof. Răducu Popescu, pentru a stabili ce s-a întâmplat cu exactitate. El a catalogat fapta elevilor ca fiind „extrem de gravă” şi a sesizat autorităţile competente să intervină.

FLAGRANT LA NĂVODARI O amplă anchetă a Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) a scos la iveală şi că profesorii de la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” din Năvodari implicaţi în derularea Bac-ului colectaseră importante sume de bani de la elevi pentru ca şcolarii să promoveze, fără probleme, examenul maturităţii. În urma unui denunţ al unui elev, care le-a servit şi pe post de „cârtiţă”, procurorii constănţeni au realizat un flagrant la unitatea de învăţământ din Năvodari. În urma percheziţiilor s-au găsit diferite sume de bani. Una dintre persoanele incriminate a fost o profesoară supraveghetoare, care a fost escortată la maşină şi trimisă la audieri. Întrebată dacă s-au strâns bani pentru Bac, ea a negat vehement şi nu a dorit să comenteze situaţia. Procurorul Teodor Niţă a confirmat că „pontul” de la Năvodari a venit de la un elev din incinta liceului. „Avem înregistrări video. Ştim că s-au strâns nişte bani cu un anumit scop, dar ancheta este abia la început. Trebuie să numărăm banii care se văd pe înregistrări şi apoi vom spune despre ce sumă este vorba. Acum facem verificări preliminare să vedem exact ce s-a întâmplat. Sunt persoane audiate la sediul DGA Constanţa”, a declarat vineri, în cursul după-amiezii, procurorul.

Emoţiile Bac-ului la proba... anticorupţie

Părinţii, care altădată aşteptau emoţionaţi în faţa centrelor de examinare ca odraslele lor să iasă de la examenul de Bac, s-au mutat, vineri, cu tot cu emoţii în faţa sediului Serviciului Teritorial Anticorupţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) din Constanţa. 15 dintre absolvenţii de liceu au fost aduşi la DGA de către ofiţerii anticorupţie, împreună cu cei doi supraveghetori care se aflau într-o sală de examen din centrul de examinare de la Grupul Şcolar „Lazăr Edeleanu” din Năvodari, pentru audieri. Dacă unii dintre ei au fost luaţi de către ofiţeri imediat cum au terminat proba de examen, alţii au fost chemaţi de acasă în calitate de martori. Din primele informaţii reiese că un elev din Cogealac, nemulţumit că o altă colegă i-a solicitat luni bani pentru a putea fi ajutat în timpul examenului de către supraveghetori, a alertat organele legii. De atunci, în toate celelalte zile în care s-au susţinut examene la liceul „L. Edeleanu” din Năvodari, adică miercuri şi vineri, instituţiile abilitate au monitorizat atent desfăşurarea probelor. Şapte dintre elevi au recunoscut că au dat bani unei colege, care, la începutul probei de examen, îi solicita unui supraveghetor să o însoţească la toaletă, unde îi putea înmâna banii, zona respectivă nefiind supravegheată de camerele video. Conform procedurii, atunci când unul dintre candidaţi cere permisiunea de a merge la toaletă, unul dintre profesorii supraveghetori trebuie să îl însoţească. Părinţii au venit şi ei la sediul DGA din Constanţa, îngrijoraţi de starea copiilor. „Au plecat de dimineaţă la examen, nu au mâncat nimic toată ziua, nu ştiu dacă or fi avut când să bea apă; mi-e teamă să nu li se facă rău sau să rămână marcaţi de ceea ce li se întâmplă acum, de tot stresul prin care trec”, a declarat, îngrijorat, vineri seară, unul dintre părinţi, care îşi aştepta fiica să iasă de la audieri.

71 de eliminaţi la probele scrise de Bac

Vineri s-a derulat ultima probă scrisă la alegere a profilului şi specializării (biologie şi anatomie, chimie, informatică, logică, informatică, fizică, psihologie, filosofie, sociologie sau geografie). Dintr-un total de 6.792 de candidaţi înscrişi, s-au prezentat 6.445 de absolvenţi de clasa a XII-a. La proba la alegere, alţi 21 de candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă şi tentativă de fraudă (telefoane mobile, ciorne, notiţe şi însemnări). Ei se adaugă celorlalţi 21 de eliminaţi de la limba română şi celor 29 de eliminaţi de la matematică. „În această sesiune a examenului de Bac ne-am propus ca probele scrise să se desfăşoare într-o notă de maximă corectitudine, intransigenţă şi intoleranţă la fraudă şi tentativă de fraudă. De aceea, am tratat cu maximă seriozitate şi responsabilitate organizarea acestui examen important pentru absolvenţii de liceu. Consider că rezultatele examenului trebuie să reflecte realitatea învăţământului constănţean. Prin urmare, vor promova doar cei care s-au pregătit cu seriozitate, iar ceilalţi să realizeze că doar printr-un efort constant, prezenţă la ore şi corectitudine pot să obţină diploma de Bac. Totodată, vom sancţiona cadrele didactice care vor fi găsite vinovate, după finalizarea cercetărilor”, a declarat inspectorul şcolar general, prof. dr. Răducu Popescu.



12