Şpagă prefecturală pentru o retrocedare suspect de rapidă?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Şpagă prefecturală pentru o retrocedare suspect de rapidă?

Povestea unei retrocedări
Eveniment 21 Noiembrie 2008 / 00:00 5938 accesări

În 2006, Comisia Judeţeană de Fond Funciar a emis Hotărîrea 225 prin care moştenitorilor lui Marcu Traian le este recunoscut dreptul de proprietate pentru o anumită suprafaţă de teren şi au fost propuşi pentru acordarea de despăgubiri băneşti, avînd în vedere că, la acea vreme, autoritatea publică locală nu mai deţinea rezervă de teren extravilan, pentru a despăgubi în natură. În acelaşi an, moştenitorii lui Traian Marcu obţin o sentinţă civilă prin care instanţa anulează Hotărîrea 225 şi obligă Comisia Locală de Fond Funciar Năvodari să pună în posesie, în fizic, pe moştenitorii lui Traian Marcu. Timp de doi ani, Comisia Locală de Fond Funciar, al cărei preşedinte era primarul Tudorel Calapod, nu a identificat nicio suprafaţă în extravilan pentru a respecta sentinţa. După lungi căutări şi negocieri, Comisia Locală găseşte un teren în suprafaţă de 3,2 ha în intravilanul oraşului Năvodari, chiar pe malul mării, pe care decide să îl atribuie moştenitorilor lui Traian Marcu. Mai exact, este vorba de o parte din terenul din Tabăra Năvodari, teren care încă aparţine sindicatelor, care, în prezent, se află în litigiu cu Primăria Năvodari. Conform legii, autoritatea locală trebuie să restituie terenul fie pe locaţia anterioară, fie în altă locaţie, dar tot în extravilan. În toată această nebunie a căutărilor şi negocierilor, la nivelul Consiliului Local (CL) Năvodari aveau loc o serie de validări şi invalidări de consilieri locali. Unul dintre cei vizaţi a fost chiar viceprimarul oraşului Năvodari, Ştefan Gălbău. Pentru că a trecut la un alt partid, reprezentanţii PNL i-au retras sprijinul politic, motiv pentru care Ştefan Gălbău şi-a pierdut atît calitatea de viceprimar cît şi pe cea de consilier local, potrivit Legii 393/2004. La sfîrşitul anului 2007, CL Năvodari ia act de retragerea sprijinului politic pentru Ştefan Gălbău, al cărui mandat de viceprimar încetează de drept şi alege un alt viceprimar, în persoana lui Adrian Vlad. Timp de două luni, Ştefan Gălbău s-a judecat cu CL Năvodari, pentru ca, pe 21.02.2008, să piardă definitiv şi irevocabil procesul. Mai mult decît atît, Prefectura, pe 19.12.2007, consideră legală hotărîrea CL Năvodari prin care Adrian Vlad a fost ales viceprimar.

Record de ilegalităţi pentru punerea în posesie

Componenţa comisiilor în care Ştefan Gălbău era membru ar fi trebuit modificate după ce acesta şi-a pierdut calitatea de viceprimar. La cîteva zile după pronunţarea instanţei în cazul Gălbău, pe 4.03.2008, la sediul Prefecturii este înregistrată solicitarea nr. 11710, prin care se cerea modificarea Comisiei Locale de Fond Funciar: „Propunem modificarea Ordinului nr.3/09.01.2007, privind componenţa comisiei locale… În locul doamnei Pătru Diana (concediu medical) propunem înlocuitor în funcţia de secretar pe Sima Elena, şi în locul lui Stoicea Marin (pensionat) propunem pe ing. Oprişan Vasile“, se arăta în adresa Primăriei Năvodari. Primăria Năvodari nu a solicitat în adresă şi înlocuirea lui Ştefan Gălbău, chiar dacă acesta nu mai era viceprimar. În aceeaşi zi, prefectul Dănuţ Culeţu emite Ordinul 286, prin care aprobă modificarea comisiei de la Năvodari, fără a observa că fostul viceprimar se mai afla încă pe listă, deşi nu avea nicio calitate. Din ordinului prefectului face parte şi Anexa 1, semnată de Culeţu, în care Ştefan Gălbău era considerat viceprimar. În aceiaşi zi, prin referatul nr. 3136, prefectului i s-a adus la cunoştinţă că ordinul este nelegal, dar Culeţu a ignorat documentul. Tot în ziua respectivă, la sediul Prefecturii Constanţa se prezintă un anume Goane Atanase, care ridică sub semnătură ordinul emis de prefect, pentru a-l duce la Primăria Năvodari. Culmea, Atanase nu este angajat al Primăriei Năvodari şi nu avea dreptul legal să ridice acest ordin. Din informaţiile obţinute, Atanase este rudă cu unul din moştenitorii lui Traian Marcu. În ziua imediat următoare, se întruneşte fulger Comisia Locală de Fond Funciar Năvodari şi încheie un proces-verbal prin care se face o propunere de însuşire a procesului-verbal de punere în posesie pentru moştenitorii lui Traian Marcu, proces-verbal care a fost încheiat tot pe 5.03.2008. Toate aceste procese-verbale au fost semnate şi de Ştefan Gălbău, în calitate de viceprimar, deşi nu mai avea această calitate la acea dată. Potrivit legislaţiei în vigoare, procesele-vebale semnate de Gălbău în Primărie după pierderea funcţiei de viceprimar sînt nule de drept. Specialiştii susţin că procedura de punere în posesie a unei persoane care are un dosar perfect din toate punctele de vedere nu poate dura mai puţin de o lună. În cazul moştenitorilor lui Traian Marcu, cu un dosar plin de lipsuri şi încălcări ale legii, problema s-a rezolvat în două zile!

Culeţu şi-a revocat ordinul... doar pentru el

Cazul a ajuns şi la subprefectul Adrian Nicolaescu, care a anlizat toate documentele şi care, pe 24 martie, i-a solicitat prefectului anularea Ordinului 286/4.03.2008. Culeţu s-a conformat şi l-a revocat, în aceeaşi zi, prin Ordinul 320, care, însă, nu a fost remis părţilor interesate. Înainte de emiterea Ordinului 320, fostul consilier local Nicolae Matei, actualul primar al oraşului Năvodari, a depus, pe 20 martie, o plîngere la Prefectura Constanţa privind legalitatea actelor administrative ale Primăriei Năvodari. Au urmat cîteva luni în care moştenitorii lui Marcu au făcut presiuni asupra membrilor Comisiei Judeţene de Fond Funciar pentru a accepta procesul-verbal de punere în posesie emis de Comisia locală. Între timp, este emis de către Comisia locală chiar şi titlul de proprietate, care nu a fost înregistrat oficial la Prefectura Constanţa. Actul a ajuns la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, de unde a fost ridicat de acelaşi Goane Atanase, şi nu de un reprezentant oficial al Primăriei Năvodari, aşa cum precizează legea. Pe 5 iunie, subprefectul Andrei Cosmin depune o plîngere penală împotriva fostului viceprimar Ştefan Gălbău, pentru „uzurparea de calităţi oficiale“ şi nerespectarea unei hotărîri judecătoreşti. La o lună de la depunerea plîngerii penale, la Prefectura Constanţa are loc o şedinţă de fond funciar în care se discută acest caz de punere în posesie de la Năvodari. În mod ciudat, prefectul Culeţu pare să fie cel mai mare apărător al acestor moştenitori. Conştient de faptul că a emis în martie 2008 un ordin ilegal, pe care ulterior la revocat tot el, Culeţu a continuat să pledeze în favoarea moştenitorilor lui Traian Marcu. După acea şedinţă de fond funciar în care prefectul i-a îndemnat pe membrii comisiei să voteze în favoarea moştenitorilor, pe 28.07.2008, subprefectul Andrei Cosmin semnează Hotărîrea nr 256, prin care se aprobă emiterea titlului de proprietate pentru moştenitorii lui Traian Marcu. Interesant este faptul că, deşi conform legislaţiei în vigoare, în Comisia Judeţeană de Fond Funciar, doar 11 membri ai comisiei au drept de vot, pe hotărîrea semnată de subprefectul Andrei Cosmin şi prefectul Dănuţ Culeţu apar 13 persoane care au votat. Cu alte cuvinte, şi această hotărîre ar trebui să fie nulă de drept atît timp cît a fost aprobată cu votul unor persoane neavizate legal.

Consecvenţa prefectului!?

Gura tîrgului spune că moştenitorii lui Traian Marcu nu au rămas datori. Se vorbeşte că o sumă de aproximativ 600.000 de euro a fost împărţită nu se ştie cum şi de cine. În orice caz, atitudinea prefectului în şedinţa de fond funciar din 11.07.2008 a fost una făţişă, iar în acest sens reproducem din afirmaţiile sale în şedinţa de fond funciar: „De ce conteşti calitatea celorlalţi membri ai comisiei locale care au semnat? Am înţeles, Gălbău nu avea nicio calitate, dar de ce îi conteşti pe ceilalţi? Conteşti calitatea lui Gălbău şi spui că actul este lovit de nulitate. Dar au fost şi alţii în comisie, nu a semnat Gălbău singur. De ce conteşti atît. … Nu ştiu de ce ne mai agităm atît cînd aceşti moştenitori au hotărîre judecătorească definitivă şi irevocabilă, care trebuie pusă în aplicare. Aici nu mai discutăm. Nu facem cu unii aşa şi cu alţii altfel, că nu merge. Acesta este punctul meu de vedere. … Noi acum nu mai facem recurs ca să mai pierdem trei luni. Este o hotărîre judecătorească! O respectăm! Vă cer celor care sînteţi aici să votaţi în baza acestei hotărîri judecătoreşti“. Nu la fel de înverşunat a fost prefectul Culeţu cînd Primăria Constanţa a primit o hotărîre judecătorească definitivă şi irevocabilă în ceea ce priveşte taxele speciale. Gura tîrgului spune că prefectul caută acum soluţii să atace din nou taxele speciale instituite de Consiliul Local Constanţa. Despre consecvenţa şi interesul prefectului nu sînt multe de spus, reproducerea discuţiilor din Comisia Judeţeană de Fond Funciar arătîndu-ne, de fapt, transparenţa şi verticalitatea lui Culeţu. Un amănunt important este acela că prefectul Culeţu trebuia să fie unul dintre candidaţii PNL pentru Parlamentul României. La începutul lunii august, el şi-a anunţat retragerea din cursă, fără a motiva în vreun fel. Să fie oare vreo legătură între cazul retrocedării de la Năvodari şi retragerea lui Culeţu din cursa electorală? Cît priveşte implicarea subprefectului Andrei Cosmin în acest caz, este şi mai evidentă avînd în vedere că acesta a formulat mai întîi o plîngere penală împotriva lui Gălbău, pentru ca apoi să semneze un titlu de proprietate în baza unui proces-verbal semnat de acelaşi Gălbău, dar cînd nu mai era viceprimar.

Poliţia investighează

Cazul este în atenţia poliţiei, care însă foloseşte viteza melcului în strîngerea probelor. Timp de o lună, la poliţie nu au fost audiate decît două persoane, ultimul fiind chiar subprefectul Andrei Cosmin, care a dat cu subsemnatul chiar la începutul săptămînii. În ceea ce îi priveşte pe moştenitorii lui Traian Marcu, era normal să se zbată să obţină acel teren, avînd în vedere că valoarea lui pe piaţă este de peste 30 milioane euro. Referitor la acest caz, prefectul Dănuţ Culeţu a declarat: „Nu există niciun fel de problemă în această retrocedare. Există o hotărîre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Toate documentele sînt acum în analiză“. Cînd a venit vorba de suma pe care spune lumea că ar fi dat-o moştenitorii lui Marcu, Culeţu a afirmat că orice legătură a lui cu acest subiect va face, probabil, obiectul unui proces în instanţă. În ceea ce îl priveşte pe subprefectul Andrei Cosmin, acesta a precizat: „Am fost chemat la poliţie pentru a fi întrebat dacă îmi menţin plîngerea împotriva lui Gălbău şi să spun dacă cunosc împrejurările legate de documentele semnate în martie. Plîngerea mi-o menţin, iar în ceea ce priveşte acea perioadă nu am putut spune nimic, pentru că nu eram subprefect. Trebuie să precizeze faptul că la şedinţa de fond funciar din 11 iulie 2008, eu m-am abţinut. Cu privire la fondul acestui dosar de retrocedare, există o hotărîre judecătorească definitivă şi irevocabilă pentru amplasamentul stabilit de comisia locală de la Năvodari. Cît priveşte sumele despre care spune lumea, pot nega acest lucru. Nu am primit nimic de la nimeni“.



12