În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa, potrivit Agerpres. Săptămâna aceasta, vă propunem ''Spanac cu miel'' și ''Plăcintă cu brânză'', ambele rețete fiind publicate în ''Carte de bucătărie - 1501 feluri de măncări'' (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.
Spanac cu miel
Un kilo de carne de miel. Cureți și speli bine un kilo de spanac, apoi îl opărești. Carnea o tai bucățele, o rumenești în unt, rumenești puțină ceapă rasă și o linguriță de făină și adaogi spanacul, puțină zeamă de carne, sare, piper. Lași să fiarbă până ce scade și servești.
Plăcintă cu brânză
Ia un kilogram de făină, 3 ouă, sare și le frământă adăogând mereu apă căldicică, când nu se mai lipește de masă iei coca și o bați lovind-o de masă de mai multe ori. În urmă o acoperi cu un șervet și o lași să stea ca o jumătate de oră, o tai în vre-o 10 sau 16 bucățele, le întinzi ca de mărimea unui taler mic, le ungi cu unt fiecare în parte și le pui una peste alta. Faci două grămezi, una cu 6 foi, alta cu 10 foi. Întinzi cu vergeaua grămada cu 6 foi, o faci de mărimea tavei, o așezi în tava unsă, pui umplutura de brânză. Apoi întinzi cu vergeaua grămada de 10 foi, și acoperi cu ea. Iei brânză dulce de vacă, o frămânți cu lingura, îi amesteci 4 gălbenușuri de ouă, zahăr, coajă de lămâe rasă și puțină smântână. Amesteci bine, pui amestecul între foi. Pui la coptor pe foc domol după ce ai stropit aluatul cu zahăr pisat.