Spania atacă liderii separatiști

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Refendum pentru independență în Catalonia

Spania atacă liderii separatiști

Externe 07 Septembrie 2017 / 17:20 577 accesări

Dorința catalanilor de a obține independența față de Spania și organizarea unui referendum pe această temă atrage reacții dure din partea autorităților de la Madrid, care încearcă să blocheze acțiunile separatiștilor. În acest sens, Parchetul General spaniol a anunțat joi că pregătește inculparea liderilor catalani pentru convocarea și votul în favoarea organizării unui referendum de autodeterminare la data de 1 octombrie, considerat ilegal de guvernul central. Procurorul general al Spaniei, Jose Manuel Maza, a afirmat că biroul său va înainta acuzaţii penale asupra membrilor forului legislativ catalan, pe motiv că încalcă prevederile Constituţiei naţionale. Totodată, Maza a cerut forţelor de securitate spaniole să investigheze orice pregătire a autorităţilor catalane pentru desfăşurarea referendumului pentru independenţă. Parlamentul regional al Cataloniei a adoptat miercuri o lege privind convocarea referendumului de independenţă faţă de Spania la 1 octombrie, însă, potrivit Articolului 155 din Constituţia Spaniei, autorităţile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunţe la vot, iar constituția prevede că ţara este indivizibilă. Guvernul central de la Madrid a cerut Curţii Constituţionale să declare nulă legea referendumului de îndată ce este aprobată de Parlamentul regional.

De partea cealaltă, executivul catalan a accelerat aceste pregătiri, cerându-le primarilor să transmită prin e-mail, în termen de 48 de ore, listele cu birourile de vot disponibile. "Administrația electorală a guvernului Cataloniei va conta pe sediile folosite în mod obișnuit în municipalitatea dumneavoastră drept birouri de vot", au transmis președintele și vicepreședintele guvernului regional, Carles Puigdemont și Oriol Junqueras. Cei doi lideri separatiști consideră că legea adoptată joi "instituie un regim juridic excepțional pentru reglementarea și garantarea referendumului de autodeterminare a Cataloniei". Primarii din cele 948 de municipalități catalane se văd astfel în fața unei alegeri: să aplice sau nu o lege regională contestată de guvernul central de la Madrid.

Comisia Europeană a evitat joi din nou să se pronunțe în chestiunea referendumului Cataloniei, reafirmând că executivul comunitar își menține poziția deja exprimată, și anume de a considera această chestiune o problemă internă a Spaniei. Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a susținut însă că "orice acțiune împotriva Constituției unui stat membru este o acțiune împotriva cadrului legal al Uniunii. Problemele constituționale spaniole sunt o afacere a autorităților și poporului spaniol. Dacă un teritoriu al unui stat membru încetează să mai facă parte din respectivul stat, devenind o entitate independentă, Tratatele europene nu se vor mai aplica în acel teritoriu".



12