Mâine va începe a 24-a ediție a Campionatului Mondial de handbal masculin, competiție care se va desfășura în premieră în Qatar, în perioada 15 ianuarie - 1 februarie. Meciurile vor avea loc la Doha - „Ali Bin Hamad Al Attiya Arena in Al Sadd“ (7.700 locuri) și „Duhail Sports Hall“ (5.500 locuri), precum și în noul oraș Lusail (situat la 23 de km nord de Doha) - la „Multipurpose Hall“ (15.300 locuri). Va fi pentru a doua oară când CM va avea loc în Orientul Mijlociu, după ediția din 1999, desfășurată în Egipt. Participă 24 de formații împărțite în șase grupe, în optimile de finală urmând să se califice primele patru echipe din fiecare grupă. Principalele favorite sunt Franța (campioană olimpică în 2008 și 2012, campioană europeană în 2014), Spania (campioană mondială în 2013) și Danemarca (vicecampioană europeană și vicecampioană mondială en titre). România rămâne cu satisfacția că alături de Franța și Suedia deține recordul de patru titluri mondiale (n.r. - cucerite în 1961, 1964, 1970 și 1974), dar cu dezamăgirea că ratează a doua ediție consecutivă a turneului final. Ultima prezență a tricolorilor la CM a fost în Suedia, în 2011, când România a încheiat competiția pe locul 19.
WILD-CARD PENTRU GERMANIA, ISLANDA ȘI ARABIA SAUDITĂ
Dacă în anii trecuți ideea globalizării era pe buzele tuturor oficialilor federațiilor sportive internaționale, numărul de echipe prezente la turneele finale, indiferent de disciplina sportivă, crescând aproape de la o ediție la alta pentru a permite participarea țărilor din majoritatea zonelor geografice, situația pare să se schimbe. Federația Internațională de Handbal este prima care modifică regulile jocului, oferind Germaniei, Islandei și Arabiei Saudite un loc la turneul final din Qatar, chiar dacă acestea nu au obținut pe teren dreptul de a participa. Era însă greu pentru oficialii IHF să lase acasă Germania, țara cu cel mai puternic campionat din lume, găsind și soluția prin nerecunoașterea Confederației Continentale a Oceaniei, deși Australia, campioana acestei zone geografice, participase fără probleme la ultimele șase ediții! Au urmat, în luna noiembrie, alte două wild-carduri oferite Islandei (pierduse barajul cu Bosnia & Herțegovina) și Arabiei Saudite, care au luat locul Bahreinului și Emiratelor Arabe Unite, dar cele două țări asiatice își anunțaseră retragerea. Acesta este însă doar începutul, IHF anunțând, deja, că pentru ediția din acest an a CM de handbal feminin vor fi acordate, de asemenea, două wild-carduri Europei, în detrimentul zonei Pan America. Iar “modelul” ar urma să fie preluat și la ediția viitoare a CM de handbal masculin.
GRUPELE TURNEULUI FINAL
Iată și componența celor șase grupe ale turneului final din Qatar - GRUPA A: Spania, Slovenia, Qatar, Belarus, Brazilia, Chile; GRUPA B: Croația, Bosnia & Herțegovina, Macedonia, Austria, Tunisia, Iran; GRUPA C: Franța, Suedia, Algeria, Cehia, Egipt, Islanda; GRUPA D: Danemarca, Polonia, Rusia, Argentina, Arabia Saudită, Germania. Partidele din grupe vor avea loc în perioada 15-24 ianuarie, cele din optimile de finală (în care se vor califica primele patru echipe din fiecare grupă) se vor disputa la 25 și 26 ianuarie, sferturile de finală sunt programate la 28 februarie, semifinalele, la 30 ianuarie, iar finalele, la 1 februarie. Se vor disputa, de asemenea, și meciurile pentru locurile de clasament 5-8, precum și partidele pentru pozițiile 17-24, din Cupa Președintelui.