Spania inaugurează cel mai mare telescop optic cu raze infraroşii din lume

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Spania inaugurează cel mai mare telescop optic cu raze infraroşii din lume

Monden 24 Iulie 2009 / 00:00 2669 accesări

Spania inaugurează, astăzi, Marele Telescop din Canare (GTC), prezentat drept cel mai mare şi mai modern telescop optic cu raze infraroşii din lume, ce va fi folosit pentru descoperirea unor noi planete şi galaxii. GTC este instalat pe Insula Palma, în arhipelagul Canare şi va fi extrem de util în deceniul care va urma, pînă la apariţia următoarei generaţii de telescoape, cu diametre de peste 30-40 de metri, a explicat Pedro Alvarez, directorul GTC.

GTC este cel mai mare telescop de acest tip din lume, cu o capacitate de observare inedită, echivalentă cu patru milioane de pupile umane, potrivit promotorului acestui proiect, Institutul de Astrofizică din Canare (IAC). Telescopul GTC este alcătuit din 36 de segmente care formează o suprafaţă echivalentă cu cea a unei oglinzi circulare de 10,4 metri, pentru o suprafaţă de colectare a luminii de 81,9 metri pătraţi. GTC a depăşit ca mărime telescopul american Keck, amplasat în Hawaii, cele patru telescoape VLT europene instalate în Chile şi telescoapele Gemini chiliene şi hawaiene. Provocarea principală pentru acest proiect constă în descoperirea unor lucruri încă nedescoperite şi în producerea unor imagini comparabile cu cele ale telescoapelor spaţiale, dar de o calitate mai bună, căci GTC este mai mare decît acestea, a explicat Jose Miguel Rodriguez Espinosa, directorul ştiinţific al GTC. Stabilindu-şi acest obiectiv, GTC doreşte să ducă privirea omului cît mai departe în structura Universului, să găsească planete dincolo de graniţa sistemului nostru solar, să exploreze galaxii, să analizeze găurile negre, supernovele, naşterea stelelor, să identifice planetele care ar putea să adăpostească forme de viaţă etc.

Ideea acestui proiect datează din anii ’90. Telescopul GTC a costat 104 milioane de euro, 90% din sumă venind de la statul spaniol, din fonduri europene. Diferenţa a fost asigurată de Mexic şi de Universitatea Florida din SUA. GTC, care va fi inaugurat, astăzi, de regele Juan Carlos al Spaniei, a început să funcţioneze parţial încă din luna martie, graţie unuia dintre instrumentele sale optice, intitulat Osiris, care permite observarea fenomenelor vizibile cu ochiul liber, precum supernovele. La sfîrşitul anului va fi pusă în funcţiune CanariCam, o cameră avangardistă în termenii tehnologiei în infraroşu, construită în Florida şi care permite observarea obiectelor reci din spaţiu, adică cele care nu pot fi văzute cu ochiul liber, precum stelele în formare sau galaxiile cele mai îndepărtate. Pînă la sfîrşitul anului 2010 va fi pus în funcţiune şi Emir, un nou instrument ce combină capacităţile tehnice ale dispozitivelor Osiris şi CanariCam. Tot în 2010 îşi va începe activitatea şi Frida, un instrument mexican care permite neutralizarea perturbaţiilor cîmpului vizual provocate de turbulenţele atmosferice.

Taguri articol


12