Compania de Balet a Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski” îi invită pe iubitorii dansului clasic sâmbătă, de la ora 18.30, să urmărească unul dintre cele mai frumoase spectacole de balet din lume, capodopera ceaikovskiană „Lacul lebedelor”, în coregrafia lui Mihai Babuşka. Titlul atractiv, dar şi faptul că acesta este ultimul spectacol dinaintea turneului naţional care va debuta pe 17 martie, la Cluj, constituie tot atâtea motive pentru ca baletul lui Ceaikovski să nu fie ratat. Vor „pluti” pe „Lacul lebedelor”, în acordurile muzicii compozitorului rus: Eliza Maxim, Sergiu Dan, Horaţiu Cherecheş, Adrian Mihai, Miura Nozomi şi Ayaka Kishi din Japonia, alături de ansamblul de balet.
DE LA CLUJ LA BÂRLAD „Lacul lebedelor” reprezintă şi un „antrenament” pentru turneul care se va desfăşura în perioada 17 martie - 1 aprilie, al cărui cap de afiş va fi un balet tot pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski, „Spărgătorul de nuci”, în coregrafia lui Gheorghi Kovtun. Turneul naţional, care include zece reprezentaţii, va debuta la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, pe 17 martie, după care va continua la Alba Iulia - 18 martie, Arad - 19 martie, Deva - 20 martie şi Timişoara - 21 martie. După o săptămână de pauză, periplul în paşi de dans prin oraşele ţării va fi reluat, cu forţe reîmprospătate, pe 28 martie, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti. Pe 29 martie, balerinii constănţeni vor fi la Braşov, iar în penultimele zile ale lunii Mărţişor se vor afla la Focşani şi Iaşi. Prima zi a lunii aprilie şi ultima zi de turneu îi va găsi pe artiştii Companiei de Balet a TNOB „Oleg Danovski” la Bârlad. Toate cele zece reprezentaţii ale baletului „Spărgătorul de nuci” vor începe la ora 19.00.
Protagoniştii spectacolului vor fi prim-balerinii: Horaţiu Cherecheş, Aliss Tarcea, Delia Luca, Sergiu Dan, Adrian Mihaiu, Eliza Maxim, Akari Manabe din Japonia şi Amalia Mîndruţiu.
Regia şi coregrafia spectacolului „Spărgătorul de nuci” sunt semnate de Gheorghi Kovtun, artist emerit al Federaţiei Ruse, iar scenografia poartă amprenta creativă a Nataliei Kornilova. În această variantă coregrafică, spectacolul a avut premiera la Teatrul „Oleg Danovski” în octombrie 2007, de atunci şi până în prezent bucurându-se de un deosebit succes atât pe scena de „acasă”, cât şi în turneele din Germania.