Spațiile verzi: elementul central în noua paradigmă de dezvoltare urbană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Spațiile verzi: elementul central în noua paradigmă de dezvoltare urbană

Lifestyle 26 August 2024 / 11:30 1007 accesări

Gradina Palas Iasi (Medium)

Gradina Palas Iasi (Medium)

Iulius Town Timisoara (Medium)

Iulius Town Timisoara (Medium)

Palas Iasi - events

Palas Iasi - events

Palas Iasi - proiect mixed-use IULIUS

Palas Iasi - proiect mixed-use IULIUS

Spațiile verzi joacă un rol esențial în dezvoltarea urbană modernă, fiind o sursă de frumusețe și relaxare și un factor crucial pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor care trăiesc în orașele din ce în ce mai aglomerate. Astfel, în contextul urbanizării rapide și al extinderii orașelor, crearea unor oaze de verdeață devine din ce în ce importantă. Proiectele mixte care combină elemente rezidențiale, comerciale și de recreere, au potențialul de a crea echilibru între nevoile economice ale orașelor și natură. Această abordare de dezvoltare contribuie la formarea unor medii urbane sustenabile, unde natura și beneficiile aduse de un stil de viață urban coexistă armonios, promovând astfel un stil de viață echilibrat și sănătos pentru locuitori.

În trecut, atenția era orientată spre dezvoltarea unei infrastructuri care să susțină transportul motorizat. Astăzi, însă, din cauza expansiunii urbane și a densității crescute a populației, orașele au nevoie de dezvoltatori vizionari ce caută soluții de transport durabile care să le ofere confort locuitorilor și să contribuie la reducerea emisiilor de carbon și a poluării aerului. Pentru a atinge aceste obiective, dezvoltatorii imobiliari au început să se orienteze către proiecte mixed-use, integrate și prietenoase cu mediul.

În acest context, IULIUS, un dezvoltator specializat în ample proiecte mixed-use de regenerare urbană, este dedicat să ofere comunităților locale unde construiește, pe lângă spațiile office și de retail și zone verzi. Conform unei cercetări, acest tip de proiecte încurajează mersul pe jos și, implicit, cresc calitatea vieții locuitorilor. Mai mult, IULIUS se pregătește să dezvolte un astfel de proiect și în Constanța, care va deveni cel de-al cincilea oraș din portofoliul său. Proiectul mixed-use de la malul mării va include spații verzi, zone de retail și office, multe dintre acestea fiind elemente care acum se regăsesc într-o pondere mai mică în oraș și care îi pot trasa o nouă direcție de dezvoltare. Cu un potențial mare pentru creșterea oportunităților din oraș, viitorul proiect va aduce Constanței atât beneficii economice, cât și pentru dezvoltarea comunității locale pe diverse alte paliere.

Beneficiile mersului pe jos pentru sănătate

Conform unui studiu din 2020, a fost evidențiată corelația dintre numărul de pași și ratele medii de mortalitate. Astfel, a fost descoperit faptul că rata mortalității pentru oamenii de peste 65 de ani care mergeau 10.000 de pași pe zi este de aproape 7 ori mai mică decât pentru cei care parcurg doar 2.000 de pași zilnic.

Mersul pe jos, ca formă de activitate fizică moderată, are un rol important în menținerea sănătății cardiovasculare, reducând riscul de boli. De asemenea, ajută la controlul greutății corporale prin arderea caloriilor și îmbunătățirea metabolismului, prevenind astfel obezitatea și complicațiile asociate acesteia. Această activitate fizică are un impact pozitiv asupra sănătății mentale, contribuind la reducerea simptomelor de depresie, anxietate și stres.

Importanța integrării zonelor verzi în dezvoltările urbane

Un aspect diferențiator al proiectelor mixed-use sunt zonele verzi, care au un rol semnificativ în promovarea activităților fizice stimulând astfel îmbunătățirea calității vieții. Acest tip de proiecte, care includ funcțiuni office, comerciale și de entertainment, integrează frecvent parcuri, grădini și zone de promenade pentru a încuraja locuitorii să adopte un stil de viață activ.

IULIUS este un exemplu de succes în ceea ce privește integrarea spațiilor verzi în proiectele sale mixed-use, investind peste 19 milioane de euro în cele trei grădini urbane pe care le-a construit până în prezent. Prin dezvoltarea unor ansambluri care combină clădiri office, comerciale și funcțiunile recreative cu spații verzi generoase, IULIUS a reușit să crească calitatea vieții orașelor Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava prin dezvoltarea unor medii urbane sustenabile și atractive. Acestea nu doar că îmbunătățesc calitatea vieții locuitorilor, ci și contribuie la dezvoltarea economică a regiunilor în care sunt implementate.

Mai mult decât atât, ansamblurile mixed-use Iulius Town Timișoara, Palas Iași sau Iulius Mall din Cluj-Napoca, demonstrează cum integrarea zonelor verzi poate transforma un spațiu urban într-o destinație atractivă pentru locuitori și turiști, fapt susținut de cele peste 70 de milioane de vizite anuale. Prin crearea unor parcuri și grădini, aceste proiecte oferă locuitorilor acces facil la spații de recreere și relaxare și încurajează un stil de viață activ și sănătos. De exemplu, în Iulius Parc din Cluj-Napoca oamenii ies frecvent la alergat, participă la clase de yoga în aer liber sau ies la plimbare cu bicicleta. În plus, în toate proiectele sale, IULIUS a investit în soluții de deplasare alternativă și conectivitate, creând piste de biciclete și noi străzi care să optimizeze accesul.

Mai mult, prin adoptarea unor practici de design urban inovatoare, IULIUS contribuie la dezvoltarea unor spații noi care se integrează perfect în țesutul urban existent. Integrarea zonelor verzi și a elementelor de accesibilitate pietonală în proiectele sale demonstrează angajamentul companiei de a crea medii urbane care să răspundă nevoilor actuale ale locuitorilor și să promoveze o dezvoltare durabilă pe termen lung.

Și proiectul mixed-use anunțat la Constanța va reflecta o viziune similară cu cea observată în celelalte orașe din portofoliul IULIUS, oferind un mediu urban care promovează atât sănătatea și bunăstarea locuitorilor, cât și dezvoltarea economică prin crearea de spații de birouri, retail, entertainment, etc. Astfel, comunitatea locală va beneficia de un proiect ce va contribui la un stil de viață activ și sustenabil.



12