BUGET LA LIMITĂ Problemele din Uniunea Europeană vor determina o creştere economică mai mică decât estimările, în 2012, pentru România, spune şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Jeffrey Franks. Referitor la o posibilă scădere a CAS, măsură cerută insistent de mediul de afaceri şi recomandată, dacă putem spune aşa, şi de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, oficialul FMI spune că „va fi foarte puţin spaţiu pentru noi iniţiative în bugetul pe 2012”: „Guvernul va trebui să decidă ce măsuri doreşte să implementeze, în cadrul acestui spaţiu limitat, fie că este vorba de schimbări la nivel de contribuţii sociale, fie la nivel de salarii, cheltuieli de investiţii etc”. Deşi nu este încă sigur ce va face Executivul, este de notat declaraţia ministrului de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, care a afirmat recent că planul de investiţii nu poate fi periclitat cu mişcări populiste.
FMI CRITICĂ GUVERNUL Franks mai critică activitatea Guvernului în eliminarea arieratelor şi reformarea companiilor de stat. De altfel, modul deficitar în care România a tratat aceste probleme va fi şi unul dintre subiectele principale de discuţie ale următoarei misiuni de evaluare a FMI, care începe săptămâna viitoare. „Lucrurile au evoluat diferit. În unele cazuri, există realizări substanţiale, pe când în altele rămân multe de făcut. Este necesară o accelerare a măsurilor, atât în privinţa arieratelor, cât şi pentru reforma întreprinderilor de stat”, a spus Franks, contactat de hotnews.ro. Misiunea FMI va discuta cu autorităţile proiectul de buget pe 2012, precum şi stadiul obiectivelor asumate în noul acord de tip preventiv. Tot săptămâna viitoare este aşteptată şi prognoza oficială de creştere pentru 2012, realizată de Comisia Europeană, pe baza căreia Guvernul îşi va realiza bugetul.
PREŢUL GLOBALIZĂRII Până acum, majoritatea prognozelor pentru 2012 indică o încetinire substanţială a creşterii economice, pe fondul reducerii cererii în zona euro, principalul destinatar al exporturilor autohtone. „Autorităţile rămân profund angajate să îndeplinească ţinta de deficit pentru 2012. Orice deviere de la această ţintă ar necesita aprobare la nivel ministerial din partea UE, întrucât obiectivul în cauză face parte din angajamentul asumat de România prin Procedura de Deficit Excesiv”, spune Jeffrey Franks. Şi FMI se pregăteşte să revizuiască în scădere prognoza de creştere a economiei româneşti în 2012, urmând să facă un anunţ oficial la sfârşitul misiunii de săptămâna viitoare. „Creşterea din 2012 va fi mai mică decât ne aşteptam, din cauza efectelor problemelor înregistrate în restul Uniunii Europene”, a conchis Franks.
VEŞTI RELE PENTRU 2012 Premierul Emil Boc a anunţat, vineri, că nu sunt veşti bune din punct de vedere economic pentru Europa şi nici pentru România. “Din nefericire, renii lui Moş Crăciun arată cam aşa: prognozele de creştere economică din Uniunea Europeană sunt toate revizuite în scădere. Creşterea la nivelul UE pentru acest an a fost revizuită de la 1,8 la 1,7 şi de la 2,1 la 1,4 pentru 2012. Deci, se pare că renii lui Moş Crăciun nu aduc în sanie veşti foarte bune pentru întreaga Europă. Această revizuire a creşterii economice de la 2,1 la 1,4 anul viitor nu este o veste bună pentru nimeni, nici pentru România, care va fi obligată să-şi revizuiască prognoza de creştere economică”, a precizat Emil Boc.