Spaţiu magic pentru copiii cu deficienţe mintale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Maria Montessori”

Spaţiu magic pentru copiii cu deficienţe mintale

Social 14 Martie 2014 / 00:00 1822 accesări

La nivel naţional, pentru copiii cu dizabilităţi se fac prea puţine lucruri, ba din lipsa interesului autorităţilor pentru această categorie lipsită de apărare, ba din cauza lipsei fondurilor pentru investiţii care le pot uşura viaţa. La Constanţa, autorităţile şi-au lăsat serios amprenta în domeniu cu proiectele care s-au făcut în centrele care găzduiesc copii cu astfel de probleme de sănătate, însă, în continuare, este nevoie de foarte multe fonduri astfel încât copiii să poată beneficia de terapii moderne, dar şi de echipamente adecvate problemei medicale. Un proiect ambiţios, preluat de peste hotare, despre care iniţiatorii spun că vine în întâmpinarea copiilor cu afecţiuni medicale, este „Music for Autism”, inaugurat la Constanţa, în octombrie 2012. De atunci au fost organizate numeroase concerte caritabile care au avut ca scop strângerea de fonduri pentru iniţierea unor proiecte destinate, aşa cum spune şi numele campaniei, copiilor cu autism, dar şi celor cu alte probleme medicale.

150 DE BENEFICIARI Cu banii strânşi din 12 concerte caritabile, s-a amenajat o cameră senzorială pentru cei 150 de beneficiari ai Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă „Maria Montessori” din Constanţa, cu vârsta cuprinsă între şase şi 23 de ani, unii cu autism şi alţii cu deficienţă mintală moderată. Iniţiatoarea proiectului „Music for Autism”, Veronica Neguţu, a mărturisit că a ales Centrul „Maria Montessori” tocmai pentru că a lucrat ca terapeut al acestor copii şi ştia cât de mari erau nevoile lor. O cameră senzorială s-a pliat perfect pe modalitatea de terapie necesară lor. „În această cameră, copiii îşi dezvoltă simţurile: olfactiv, vizual, tactil (etc.). Sunt tot felul de sunete şi zgomote din natură pe care noi încercăm să le aducem atât prin activităţile de joacă, cât şi prin activităţile de relaxare”, a declarat Veronica Neguţu. Proiectul s-a derulat şi cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa. De altfel, inspectorul general şcolar al ISJ, prof. Răducu Popescu, îşi doreşte să existe cât mai multe investiţii pentru copiii cu dizabilităţi.

Printre elementele care se găsesc în cameră se numără un vapor cu semne telegrafice pentru dezvoltarea psihomotricităţii, discuri senzoriale amplasate pe parchet pentru dezvoltarea echilibrului (copiii vor intra desculţi în cameră - n.r.), un acvariu cu peşti şi o piscină cu bile pentru dezvoltarea simţului tactil, un cub cu oglinzi concave ce împrăştie lumina pentru stimulii vizuali, o fântână cu apă curgătoare şi o scoică imensă plină cu nisip pentru dezvoltarea stimulilor auditivi şi tactili. În plus, în mai multe părţi ale camerei au fost amplasate cutii senzoriale. De exemplu, una imită mediul acvatic, are peşti, un mediu umed şi pietre cu forma celor ce se găsesc în apă. O altă condiţie importantă în camera senzorială este existenţa unei lumini difuze şi jucăuşe, redată de lămpi colorate. Specialiştii spun că prezenţa luminii naturale într-o cameră senzorială nu ar ajuta la fel copiii cu afecţiuni. Coordonatoarea proiectului a povestit şi experienţa pe care a avut-o cu un copil diagnosticat cu autism care manifesta tendinţe agresive, heteroagresive şi autoagresive, iar atunci când a intrat în cameră s-a liniştit. „Primul impact asupra copilului când a intrat în camera semiobscură l-a avut acvariul. S-a dus la el, a numărat peştii şi după aceea s-a aşezat în piscina cu bile”, a povestit Neguţu.

INVESTIŢIE DE 10.000 DE LEI La rândul său, directorul centrului, Nida Regep, a declarat că această cameră va fi folosită şi în pauzele dintre orele desfăşurate în cadrul şcolii, atunci când copiii se vor simţi obosiţi, mai ales că pentru ei nu există pauze tocmai pentru că nu ştiu să le fructifice. „În cazul copiilor cu autism, camera este pentru stimulare senzorială, iar în cazul celorlalţi, o folosim pentru a diminua tulburările de comportament”, a completat Nida Regep. În total, aproximativ 10.000 de lei s-au investit în camera senzorială din banii obţinuţi din concerte caritabile.

Invitaţie la concert caritabil

Banii care se vor strânge din următoarele concerte caritabile vor ajuta la realizarea unui minilaborator de cofetărie-patiserie pentru integrarea socio-profesională a tinerilor cu dizabilităţi din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Albatros” Constanţa. De asemenea, o parte din fondurile adunate vor fi donate Asociaţiei „Hipoterapia“. Următorul concert caritabil va avea loc în clubul Doors, pe 16 martie, la ora 21.00, şi va fi susţinut de formaţia Timpuri Noi. Preţul unui bilet este de 25 de lei. Rezervări se pot face la 0763 6616 22 sau pe www.doorsclub.ro/rezervari.



12