Specialişti în proiectare de la zece ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Colaborare între ISJ şi Asociaţia De-a Arhitectura

Specialişti în proiectare de la zece ani

Social 12 Februarie 2014 / 00:00 2320 accesări

Şcoala are nevoie de aportul specialiştilor din toate domeniile, chiar şi de arhitecţi! Similar modelului din străinătate, preluat deja de câteva judeţe din ţară, şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa (ISJ) vor să introducă în programa şcolară un curs opţional de arhitectură. Ieri, ISJ a semnat un protocol de colaborare cu Asociaţia De-a Arhitectura, din Bucureşti, pentru a veni în sprijinul dezvoltării abilităţilor elevilor de clasa a III-a şi a IV-a de a deveni mici specialişti în arhitectură. Psihologii consideră că vârsta de nouă/zece ani este cea mai potrivită pentru asimilarea informaţiilor legate de arhitectură. La încheierea protocolului a fost prezent membrul fondator al Asociaţiei, Corina Croitoru. Ea a povestit că organizaţia a fost înfiinţată în urmă cu doi ani, prin Ordinul Arhitecţilor din Bucureşti, care a finanţat un proiect ce a vizat elaborarea unui curs de arhitectură („Oraşul meu”) pentru elevi. Ulterior, cursul a fost pilotat în mai multe clase şi a devenit opţional. Profesorii, părinţii, elevii, dar şi arhitecţii au fost încântaţi de el. “Scopul cursului este de a promova educaţia de arhitectură şi mediu construit în şcoli. Pentru început, la Constanţa ne-am propus să înfiinţăm, pentru anul şcolar următor, zece clase în care se va preda cursul folosindu-se programa elaborată de membrii Asociaţiei De-a Arhitectura în colaborare cu Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei Bucureşti”, a declarat Corina Croitoru.

COPIII ÎNVAŢĂ SĂ REDUCĂ LA SCARĂ CEEA CE VĂD ÎN MEDIUL ÎNCONJURĂTOR, SĂ VADĂ ARMONIA ÎN ARHITECTURĂ ŞI SĂ SE ORIENTEZE ÎN ORAŞ, DAR ŞI PE HĂRŢI

APEL CĂTRE ARHITECŢI ŞI PĂRINŢI Deocamdată, la fiecare şcoală în parte din judeţul nostru se fac înscrieri pentru participarea la opţional. Cursul se derulează o dată pe săptămână, timp de un an şcolar, şi cuprinde ore de bricolare, expediţii în jurul şcolii, precum şi ore de teorie. Elevii vor avea câte o oră pe săptămână care va fi predată de arhitecţi în colaborare cu învăţători şi ulterior, după ce va creşte numărul de clase, ea va fi predată doar de învăţător. Atât arhitectul, cât şi învăţătorul vor participa la un training de două zile finanţat de Uniunea Arhitecţilor din Bucureşti, training ce va fi organizat la Constanţa. Arhitecţilor li se vor preda noţiuni pedagogice, iar învăţătorilor - noţiuni de bază despre mediul construit. “Suntem în discuţii cu şapte arhitecţi din Constanţa care s-au arătat interesaţi să predea cursul. Facem apel către ei să se înscrie pentru a susţine orele la clase, precum şi către părinţi să-şi înscrie copiii la opţional”, a spus Croitoru. Ea a adăugat că iniţiativa nu presupune nicio implicare financiară din partea părinţilor. La rândul său, inspectorul general şcolar al ISJ, prof. Răducu Popescu, a declarat, în calitate de părinte, că şi-ar fi dorit o astfel de iniţiativă de care să beneficieze copilul său. „Consider că demersul este foarte important. Este o dorinţă a unui număr mare de părinţi care îşi susţin copiii în a deveni arhitecţi”, a spus prof. Popescu.



12