Produsele tradiţionale româneşti, preparate după reţete străvechi sunt cele mai apreciate atunci când vine vorba de preferinţe culinare. Acestea sunt sănătoase din punct de vedere al conţinutului, în timp ce alimentele comercializate la magazinul de la colţul străzii conţin diferiţi aditivi alimentari dăunători organismului. Însă, produsele tradiţionale înregistrate la nivel naţional sunt prea scumpe pentru majoritatea românilor. Cu toate acestea, la finele anului trecut, România avea 3.850 de produse alimentare înregistrate în Registrul de atestare a produselor tradiţionale, cu aproximativ 1.000 mai multe decât în 2010. Ceea ce demonstrează că producătorii preferă să obţină protecţia la nivel naţional, sperând, astfel, să capete încrederea consumatorilor cu privire la calitatea produselor pe care le produc.
GREU DE GĂSIT ÎN MAGAZINE Hypermarket-urile au interesul să vândă mult şi să aibă profit, oferind o gamă variată de produse pentru toate buzunarele. Se pare că producătorii ce respectă tradiţia bunicilor intră destul de greu pe piaţă, marile magazine rezervându-le doar câte un raft. Chiar dacă sănătatea le este pusă în pericol, românii sunt săraci şi nu îşi permit să mănânce şi gustos, şi sănătos. “Produsele tradiţionale intră mai greu pe piaţă pentru că marile companii transnaţionale au interes să vândă produsele lor, care sunt super chimizate, sterilizate şi foarte frumos ambalate”, a declarat administratorul brand-ului “Curtea Brâncovenească”, Marcel Bouroş. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ponderea cea mai mare a produselor tradiţionale înregistrate şi atestate o reprezintă produsele lactate (aproape 39% din total), urmată de produsele din carne (peste 30%), produsele de patiserie şi panificaţie (15%), băuturi alcoolice (circa 9%) diferenţa fiind dată de alte produse şi de legume şi fructe.
CONSUMATORUL VA DECIDE VIITORUL PRODUSELOR TRADIŢIONALE Multe dintre produsele tradiţionale sunt foarte scumpe şi se comercializează cu precădere în magazinele de profil. De exemplu, un kg de cotlet haiducesc costă 64,50 de lei, muşchiuleţul afumat - 63,60 lei/kg, pieptul haiducesc – 40,50 lei, cârnaţii de oaie afumaţi – 39,50 lei/kg, pastramă de viţel – 54 de lei/kg, toate fiind produse “Aurora”, firmă ce respectă vechile reţete din gospodăriile româneşti, atestate de MADR. Există o diversitate de produse tradiţionale înregistrate, dar numai magiunul de Topoloveni a reuşit să obţină protecţia comunitară, un borcan de 350 de grame costând 21 de lei. Cel mai scump produs la borcan tradiţional românesc este dulceaţa de prune şi migdale de Topoloveni care costă 35 de lei 260 de grame. O cutie de scrumbie de Dunăre marinată de 350 de grame costă 13,90 de lei, iar o cutie de sprot marinat de 350 de grame costă 5,90 de lei, produse de Deltaica - tradiţii sănătoase. O altă specialitate românească, dar care nu este atestată ca tradiţională este Cobza cu păstrăv afumat din Bucovina. O bucată ce conţine patru păstrăvi costă 54 de lei. Pe de altă parte, comercianţii produselor tradiţionale au speranţe că oamenii se vor orienta să cumpere mai puţin şi de mai bună calitate. “Viitorul produselor tradiţionale va fi decis de consumator, iar în România vor avea mare succes deoarece românul e foarte isteţ. Deşi proaspăt ieşit din comunism, românul “s-a prins” că în domeniul sănătăţii, deci inclusiv al alimentaţiei, logica capitalistă care pune pe primul loc profitul, pe locul doi profitul şi pe locul trei profitul nu funcţionează. Şi atunci ne-am reîntors la produsul tradiţional”, a mai spus Bouroş.
PRODUSELE TRADIŢIONALE – SĂNĂTOASE Deşi scumpe, o mică parte din constănţeni cumpără produse tradiţionale, însă restul abia dacă îndrăznesc să privească vitrinele magazinelor. “Pentru un om bine informat, a mânca sănătos, deci a consuma produse tradiţionale, nu este o opţiune, ci o obligativitate. De ce să tratezi o boală când poţi să o eviţi? Mănâncă sănătos!”, a declarat administratorul brand-ului “Curtea Brâncovenească”, Marcel Bouroş. El explică faptul că, dacă stăm bine şi analizăm, am putea constata că produsele tradiţionale nu sunt chiar scumpe. Cum explică asta specialistul? „De exemplu, un kg de muşchi preparat tradiţional conţine într-adevăr un kg de carne, pe când un kg de muşchi preparat industrial conţine aproximativ 500 grame de carne, iar restul sunt fosfaţi, conservanţi, arome şi coloranţi”, a mai declarat Bouroş.