Specializări lichidate la Universitatea ”Ovidius”!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Piață saturată de unele profesii Înființate ca să... fie!

Specializări lichidate la Universitatea ”Ovidius”!

Eveniment 25 Iunie 2014 / 00:00 3117 accesări

Din anul universitar viitor, 2014 - 2015, 33 de instituții de învățământ superior din România, de stat, dar și private, își vor lichida cel puțin o specializare care nu mai este căutată, astfel că, din vară, nu vor mai organiza examen de admitere. Programe de admitere precum Comunicare şi relaţii publice, Administraţie publică, Economia comerţului, turismului şi serviciilor sau Afaceri internaţionale, dar și altele care se derulau în cadrul unor insituții de renume din România, cum sunt Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu sau Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, vor intra în lichidare.

CONSTANȚA, PE LISTA NEAGRĂ Și la Universitatea ”Ovidius” din Constanța (UOC) sunt facultăți care își vor restrânge numărul de specializări. Facultățile de Istorie și Științe Politice (FISP) și Drept și Științe Administrative (FDSA) își lichidează câte o specializare care nu a mai fost solicitată de candidați în ultima perioadă. Astfel, FISP își închide specializarea Studii de securitate, care era doar autorizată de Agenția Română de Asigurare a Calității din Învățământul Superior (ARACIS) și care funcționa de aproximativ cinci ani, fără să fie acreditată. ”Am decis să lichidăm specializarea din cauza scăderii cererii în rândul absolvenților de liceu. Neavând solicitări, nu o puteam susține administrativ și financiar”, a explicat, pentru ”Telegraf”, decanul FISP, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu. Decanul a spus că nu a mai organizat admitere pentru acest program de doi ani, în 2014 terminând ultima promoție, care s-a înscris în 2011. ”15 studenți vor intra în examenul de licență”, a adăugat decanul. Carta Universitară adoptată de UOC prevede că un program de studii poate funcționa dacă are minimum 15 studenți înmatriculați, iar această condiție nu a mai fost întrunită în ultimii ani. La rândul său, decanul FDSA, conf. univ. dr. George Șerban, a declarat, pentru ”Telegraf”, că programul de sociologie a fost înființat ”nefiresc”, în 2010, fapt care a creat neclarități în rândul candidaților. ”Noi avem o singură profesoară care este sociolog și care predă la această specializare. Avem profesori asociați de psihologie, dar nu sociologi. Nu aveam capacitatea, astfel, să acredităm specializarea”, a explicat prof. Șerban.

ABSOLVENȚII SPECIALIZĂRII SOCIOLOGIE DIN CONSTANȚA SUSȚINEAU LICENȚA LA CRAIOVA. LA ADMITEREA DE ANUL TRECUT S-AU ÎNSCRIS DOAR PATRU ELEVI, MOTIV PENTRU CARE SPECIALIZAREA A ”ÎNGHEȚAT”!

FACULTĂȚI CARE AU REZISTAT DOAR CINCI ANI Facultățile create în ultimii ani din dorința de a crește, uneori forțat, numărul de opțiuni pentru candidați creează situații de concurență în interiorul aceleiași facultăți. ”La programul de Studii de securitate se fac materii apropiate de cele de la Studii europene, tot din cadrul Facultății de istorie. Se crea o concurență neloială în cadrul facultății noastre, pentru că existau mai multe programe în același domeniu”, a precizat prof. Plopeanu. Rămâne întrebarea de ce nu au fost făcute cercetări pentru a testa necesitatea introducerii unor programe noi de studiu în universități.

Taguri articol


12