Speciile pe cale de dispariţie din Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Speciile pe cale de dispariţie din Europa

Monden 18 Martie 2010 / 00:00 933 accesări

• Lista Roşie • Cea mai recentă ediţie a Listei Roşii Europene realizată de Comisia Europeană (CE) arată că 9% dintre fluturi, 11% dintre cărăbuşi şi 14% dintre libelule sunt ameninţate cu dispariţia în Europa. Unele specii sunt atât de periclitate încât riscă dispariţia globală şi sunt incluse pe Lista Roşie actualizată a Speciilor Periclitate a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Trebuie subliniată importanţa speciilor mai puţin cunoscute. De obicei, când se vorbeşte despre speciile ameninţate, majoritatea oamenilor tind să se gândească la animalele mari, carismatice, precum urşii panda sau tigrii, dar nu trebuie uitate speciile mici de pe planetă, care sunt la fel de importante şi care au nevoie de măsuri de conservare. Fluturii, de exemplu, joacă un rol foarte important de polenizatori în ecosistemele în care trăiesc.

• Specii endemice • Studiul arată că o treime (31%) din cei 435 de fluturi din Europa au populaţii în scădere, iar 9% sunt deja ameninţaţi cu dispariţia. 142 de fluturi se găsesc doar în Europa, iar 22 dintre aceste specii endemice sunt ameninţate la nivel global. În premiera, IUCN a inventariat şi speciile de cărăbuşi ce depind de lemnul în continuă scădere. O treime dintre cele 431 de specii sunt unice în Europa. Aproape 11% (46 de specii) sunt în pericol să dispară din regiune, iar 7% (29 de specii) sunt ameninţate cu dispariţia la nivel global. Cea mai mare ameninţare pe termen lung a acestor specii este pierderea habitatului din cauza tăierii copacilor şi scăderea numărului pomilor maturi. În ce priveşte libelulele, acestea se găsesc în număr mare în sudul Franţei, la poalele Alpilor şi în unele zone din Peninsula Balcanică. 14% din cele 130 de specii de libelule sunt ameninţate, iar 5% sunt în pericol de dispariţie la nivel global. Verile tot mai calde şi mai uscate şi drenarea pământurilor umede ce reprezintă habitatul acestora determină scăderea numărului de libelule. Lista Roşie Europeană este o evaluare a stării de conservare a aproximativ 6.000 de specii de pe Bătrânul Continent.

• Inventar al speciilor din România • În prezent, în România nu există niciun fel de inventar al speciilor de plante şi animale. Silviu Megan, directorul Direcţiei Conservarea Naturii, Biodiversitate şi Biosecuritate din cadrul Ministerului Mediului pune lipsa inventarului speciilor din Romania pe seama faptului că acesta ar trebui realizat într-o perioadă de câţiva ani şi că ţara noastră este membră nouă a UE. Ministerul Mediului şi Institutul de Biologie au depus o cerere pentru finanţarea unui sistem de monitiorizare a speciilor din România. Proiectul urmează să se deruleze până în 2014. În 2013, ţara noastră trebuie să aibă o primă raportare de acest gen şi abia atunci vom şti componenţa inventarului şi distribuţia speciilor.



12