Spectacol acrobatic de talie mondială în Mamaia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Spectacol acrobatic de talie mondială în Mamaia

Eveniment 13 Iulie 2009 / 00:00 524 accesări

Mii de turişti şi constănţeni au asistat, sîmbătă, la etapa Mamaia World Elite Aerobatics Formula, din cadrul Campionatului Mondial de Acrobaţie Aviatică. După calificările de vineri, întîrziate din cauza vremii nefavorabile, concursul de sîmbătă a fost deschis, într-un mod inedit, cu o surpriză pentru spectatori: primarul Constanţei, Radu Mazăre, a executat un salt în tandem cu paraşuta, de la 3.000 de metri, cu aterizare la punct fix. Ajuns la sol, Mazăre a declarat că municipalitatea va face eforturi pentru a permanentiza la Mamaia show-ul aviatic de înaltă clasă. „Pot spune că, după ce se deschide paraşuta, ai senzaţia că-ţi este relaxată toată viaţa. Înainte să deschizi paraşuta, la o viteză de peste 200 de kilometri pe oră, senzaţia este extraordinară. Căderea liberă este mult mai puternică decît la kite-surf, dar după ce se deschide paraşuta, totul revine la normal. Pot spune că este mai spectaculos cu zmeul, dar numai după ce se deschide paraşuta! Senzaţia pe care o ai în cădere liberă nu ştiu cum aş putea să o descriu. Trebuie să ai curaj să faci aşa ceva ca să îţi dai seama de senzaţie. Cel mai rău este la deschiderea uşii avionului, la 170 de kilometri pe oră, cînd te uiţi în jos, la 3.000 de metri, şi pui piciorul pe roata avionului. Pe urmă, cu puţin curaj, te arunci în hău. Şi în sporturile extreme este la fel ca şi în politică: trebuie să ai curaj“, a spus Mazăre. El a afirmat că va mai sări cu paraşuta, pentru că senzaţia este extraordinară. Mazăre a rămas apoi pe plaja Café del Mar, pentru a urmări, alături de miile de turişti şi constănţeni, concursul aşilor aerului.

Suspans în cele două manşe ale etapei mondiale

Prima manşă a etapei mondiale de la Mamaia s-a desfăşurat fără probleme. După evoluţiile celor opt piloţi, britanicul Tom Cassells a fost descalificat pentru că la programul impus a intrat în spaţiul de concurs din dreapta comandamentului, şi nu din stînga, aşa cum era normal. În prima manşă, bătălia s-a dat între multipla campioană mondială, rusoaica Svetlana Kapanina, francezul Renoud Escalle şi deţinătorul recordului mondial pentru cele mai multe tonouri succesive, ungurul Zoltan Vereş. După prima manşă, spaniolul Castor Fantoba, şi el cotat cu şanse reale la obţinerea titlului de la Mamaia, s-a clasat abia pe locul şapte, din cauza unor greşeli tehnice. Profitînd de vremea excelentă, organizatorii au decis ca, tot sîmbătă, după amiază, să se desfăşoare şi cea de-a doua manşă a concursului (programată iniţial să se desfăşoare duminică), mai ales că autorităţile au anunţat o posibilă înrăutăţire a vremii. Între cele două manşe, miile de spectatori aflaţi în zona Cazino au asistat la un show aviatic oferit de Regional Air Services, ce a cuprins lansări de paraşutişti, zboruri individuale şi în formaţie, precum şi o demonstraţie a Iakarilor Acrobaţi români. Începînd cu ora 15.20, piloţii acrobaţi au revenit în concurs. Clasamentul final al competiţiei s-a schimbat total după evoluţia piloţilor din cea de-a doua manşă. Dacă în prima manşă, Castor Fantoba a făcut cîteva greşeli tehnice, evoluţia din manşa a doua l-a propusat pe prima poziţie a clasamentului, devansînd-o pe multipla camioană mondială Svetlana Kapanina care, după prima manşă, era favorită pentru cîştigarea etapei de la Mamaia. Evoluţia ibericului Castor Fantoba a uimit atît turiştii cît şi juriul, care l-a notat în consecinţă. Cel mai aplaudat pilot din competiţie a fost ungurul Zoltan Veres, care a punctat serios la impresia artistică. El a fost sîngurul pilot din competiţie care, în fiecare din cele două manşe a desenat pe cer, pentru spectatorii de pe plaja din Mamaia, o inimă străpunsă de o săgeată. La finalul celei de-a doua manşe, Zoltan Veres şi-a făcut o ieşire din concurs de excepţie, trecînd foarte aproape de nivelul mării, salutînd în stilul caracteristic publicul. În urma celor două manşe s-a stabilit şi clasamentul final: locul 1 - Castor Fantoba (Spania), 2 - Svetlana Kapanina (Rusia), 3 - Zoltan Veres (Ungaria), 4 - Renoud Escalle (Franţa), 5 - Pierre Marmi (Elveţia), 6 - Hubie Tolson (SUA), 7 - Philipp Steinbach (Germania), 8. Tom Cassell (Marea Britanie).

Evenimentul a fost organizat de către compania Regional Air Services - Aerodrom Tuzla, împreună cu multiplul campion mondial la acrobaţie aeriană Jurgis Kairys, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Judeţean Constanţa. Jurgis Kairys, membrii juriului dar şi piloţii au fost foarte încîntaţi de modul cum a fost organizată această competiţie, lucru care dă speranţe autorităţilor locale în ceea ce priveşte permanentizarea acestei competiţiei.

Etapa campionatului mondial de acrobaţie aviatică s-a încheiat, duminică seara, pe scena din Piaţeta de la Cazino Mamaia, unde a avut loc festivitatea de premiere a cîştigătorilor. Premiul cel mare, care a constat într-un cec în valoare de 10.000 de euro, oferit de organizatori, precum şi o plachetă din sticlă sub formă de inimă pe care era imprimat un avion, opera unui artist plastic, a fost înmînat de primarul Radu Mazăre cîştigătorului concursului, spaniolul Castor Fantoba. Mazăre a declarat că pentru a face ceea fac aceşti piloţi îţi trebuie foarte mult curaj, îndemînare şi muncă pe măsură. “Mă bucur pentru show-ul oferit şi pentru faptul că am putut vedea ceva ce nu urmărim foarte des. Îi aşteptăm pe piloţi şi anul viitor”, a spus primarul Mazăre. Premii au mai primit şi ocupanţii locului II, Svetlana Kapanina, şi locului III, Zoltan Veres, care a fost şi cîştigătorul premiului pentru popularitate.



12