Spectacol astronomic triplu, în weekend

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Spectacol astronomic triplu, în weekend

Ştiință 10 Februarie 2017 / 18:03 1433 accesări

Suita de evenimente astronomice care ne vor ține tot anul cu ochii pe cer debutează cum nu se putea mai frumos, cu trei spectacole cosmice. Eclipsa de Lună prin penumbră, „Luna de zăpadă” și apariția Cometei de Anul Nou ne vor ține cu ochii lipiți pe cer în noaptea de 11 spre 12 februarie. Fenomenele sunt vizibile și din România, așa că ne vom putea bucura în voie de aceste evenimente.

Potrivit specialiștilor, în timpul unei eclipse în penumbră, doar umbra difuză a Pământului se poziţionează pe suprafaţa Lunii. Dacă cerul va fi senin, satelitul natural al Terrei va căpăta o nuanţă de gri închis în timpul eclipsei. Luna în penumbră va putea fi vizibilă în noaptea de 11 spre 12 februarie de la ora 00.34, va atinge apogeul la ora 02.43 şi se va termina la 04.53. Noah Petro, cercetător la NASA, spune că cel mai bun loc din care se poate vedea eclipsa ar fi „de pe un vas ce navighează în mijlocul Oceanului Atlantic”. Maximul acesteia va fi la ora României 02.34, două ore după alunecarea în penumbră. Luna va fi vădit mai întunecată. Eclipsa de Lună se va încheia la ora 04.55, pe 11 februarie.

LUNA DE ZĂPADĂ În seara în care vom avea eclipsă de Lună prin penumbră va fi și Lună plină. Fiecare Lună plină este înzestrată cu un nume. În februarie apare „Luna de zăpadă”. După cum ne putem da seama cu ușurință, numele este legat de timpul în care apare, răstimpul căderilor masive de zăpadă.

APARIȚIA UNEI COMETE În același timp cu eclipsa și Luna plină, cometa 45P va ajunge cel mai aproape de Pământ. „Cometa 45P, vizibilă după apus în ultimele două luni, va atinge punctul cel mai apropiat de Pământ în 11 februarie, când se va afla la 0,08 unităţi astronomice (11 milioane de kilometri) de Pământ”, spun specialiștii de la NASA. Cometa se înfăţişează la fiecare cinci ani şi va traversa cerul patru luni. Cometa 45P a fost descoperită de astronomii Minoru Honda, Antonín Mrkos şi Ľudmila Pajdušáková, în 1948. Numele ei este „Cometa de Anul Nou”.



12