Câteva mii de constănţeni şi turişti au luat parte, ieri, pe faleza din faţa Comandamentului Operaţional Naval, la sărbătoarea Zilei Marinei Române. Festivitatea a avut, anul acesta, o dublă însemnătate având în vedere că s-au împlinit 110 ani de când s-a aniversat pentru prima dată, pe 15 august 1902, Ziua Marinei Române. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul Crucişătorului „Elisabeta“, în prezenţa ministrului de război Dimitrie A. Sturdza şi a tuturor ofiţerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber şi jocuri de artificii. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, această zi festivă s-a marcat prin slujbe religioase, prin organizarea de expoziţii de trofee ale combatanţilor marinari, la Constanţa şi Bucureşti. Între anii 1949 - 1953, Ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei URSS (ultima duminică din luna iulie). După 1954, Ziua Marinei Române s-a celebrat (conform Decretului Prezidiului Marii Adunări Naţionale nr. 309 din 29 august 1953) în prima duminică a lunii august, iar după 1990 s-a reluat tradiţia sărbătoririi Marinei Române pe 15 august. Ziua Marinei Române, ca şi Ziua Aviaţiei (sărbătorită pe 20 iulie), a fost stabilită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, privind instituirea Zilei Marinei Române şi a Aviaţiei, publicată în Monitorul Oficial.
ATAC AERIAN Semnalul de începere a exerciţiului pregătit de Forţele Navale Române a fost dat de militarii Batalionului 307 Infanterie Marină, care au tras 21 de salve cu tunuri de calibru 76 de mm, dispuse pe digul de nord al Portului Tomis, după ceremonialul de ridicare a pavilionului, a marelui pavoaz şi sosirea Zeului Neptun. Focurile de artilerie au fost urmate de trecerea unui elicopter IAR 330 Puma Naval prin faţa tribunei oficiale, purtând drapelele României, al Uniunii Europene şi al NATO. În premieră, anul acesta, la festivităţi a participat şi nava de desant americană USS Fort McHenry. Prima misiune a Forţelor Navale a vizat respingerea atacurilor aviaţiei inamice. În momentul în care avioanele IAR 99 au intrat în raza de acţiune a navelor, acestea au deschis focul cu artileria de la bord şi rachetele. După îndepărtarea aviaţiei inamice, elicopterul Puma Naval a executat un zbor la joasă înălţime şi a lansat capcane termice care au rolul de a asigura protecţia împotriva rachetelor dirijate prin infraroşu. În acelaşi timp, nava purtătoare de rachete 189 „Pescăruşul“ a lansat proiectile de bruiaj destinate realizării de ţinte false de radiolocaţie.
DESANT MARITIM Cea de-a doua parte a exerciţiului a arătat modul de respingere a desantului maritim. La această operaţiune, desfăşurată atât pe mare cât şi pe faleza Comandamentului Operaţional Naval, au participat scafandrii Centrului 39 de Scafandri, luptători din cadrul Forţelor pentru Operaţiuni Speciale şi puşcaşi marini ai Statelor Unite de la bordul navei americane USS Fort McHenry. Cea de-a treia parte a exerciţiului a constat într-o misiune de combatere a pirateriei executată de Fregata 221 „Regele Ferdinand“. Nava suspectă a fost supravegheată în permanenţă de elicopterul Puma Naval până la intervenţia echipelor de boarding. Ultimul exerciţiu a fost pus în practică de navele Gărzii de Coastă care au simulat acordarea de asistenţă unei nave la bordul căreia a izbucnit un incendiu. La finalul aplicaţiei au fost executate o serie de acrobaţii aeriene având ca protagoniste avioanele SC Regional Air Services Tuzla.
JOCURI MARINĂREŞTI După terminarea exerciţiilor din faţa Comandamentului, spectacolul s-a mutat în Portul Tomis, acolo unde câteva zeci de constănţeni şi turişti s-au întrecut, timp de aproape două ore, în jocuri marinăreşti, respectiv porcul la şcondru, dansul raţelor, trasul la parâmă şi concursul de înot. Lupta cea mare s-a dat, însă, pe cei doi porci şi pentru cele 10 raţe puse la bătaie de organizatori. Manifestările dedicate Zilei Marinei s-au încheiat, aseară, odată cu aprinderea pavoazului electric şi retragerea tradiţională cu torţe, pe traseul Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu - Prefectură.
MILITAR RĂNIT ÎN TIMPUL EXERCIŢIULUI Un militar din cadrul Batalionului de Infanterie Marină (BIM) s-a rănit în timpul exerciţiului de respingere a desantului maritim efectuat pe faleza Comandamentului Operaţional Naval. „Încărcătorul de recul montat pe armă a explodat, iar militarul a fost rănit superficial la piciorul drept. Este un incident nefericit care se poate întâmpla oricând în timpul unor asemenea exerciţii. Încărcătorul de recul era de la arma lui. Militarului i-au fost acordate îngrijirile medicale necesare şi a fost transportat la spital pentru mai multe investigaţii“, a declarat maior Corneliu Pavel, din cadrul Statului Major al Forţelor Navale. „Este un incident absolut nefericit, am fost informat la timp. A cedat materialul şi a produs o contuzie uşoară. Sper ca omul să-şi revină repede şi să depăşească momentul acesta delicat. După cum vedeţi şi dumneavoastră instrucţia este grea, dar incumbă şi un anumit grad de pericol“, a declarat ministrul Apărării, generalul Corneliu Dobriţoiu.