A devenit o tradiţie ca prima lună a toamnei să fie dedicată, la malul mării, sărbătoririi culturii şi tradiţiilor turco-tătare. Weekend-ul acesta, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul guvernului, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, organizează cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Portului, Dansului şi Cântecului Popular Turco-Tătar. Startul festivalului, programat între 16 şi 19 septembrie, se dă, în această dimineaţă, cu o paradă a costumului popular.
Ieri, la sediul UDTTMR, a fost organizată o conferinţă de presă la care au participat preşedintele UDTTMR, Amet Varol, deputatul Amet Aledin, preşedintele filialei Constanţa a UDTTMR şi directorul festivalului, Ablez Aidân şi redactorul publicaţiei „Karadeniz”, Erol Menadil. Preşedintele UDTTMR, Amet Varol, a declarat că spectacolele vor avea loc vineri şi sâmbătă, de la ora 17.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar intrarea este liberă. Acesta a mai precizat că evenimentul începe astăzi, la ora 10.00, când va avea loc o paradă a costumelor populare, pe traseul devenit tradiţional, care porneşte din Piaţa Ovidiu şi are ca punct final Casa de Cultură. De la ora 11.00, pe platoul din faţa instituţiei de cultură se va desfăşura un scurt program artistic al formaţiilor folclorice.
Tot astăzi, începând cu ora 12.00, va avea loc o întâlnire a delegaţiilor din străinătate participante la festival cu reprezentanţi ai autorităţilor locale.
Deputatul Amet Aledin a făcut cunoscut şi bugetul festivalului, de 200.000 RON, aproximativ acelaşi cu cel de anul trecut. Organizatorii au menţionat că este o mare realizare faptul că festivalul are loc şi în 2010, în ciuda situaţiei de criză, declarându-se mulţumiţi de participarea numeroasă de care se bucură. Mai mult, preşedintele UDTTMR, Amet Varol, a subliniat că, începând cu ediţia din acest an, festivalul se va axa nu doar pe ansamblurile folclorice, ci şi pe interpreţii de muzică tradiţională. La festival participă ansambluri din: Turcia, Ucraina, Bulgaria, Kazahstan, Azerbaidjan, România şi, posibil, Irak.
Un alt moment important al festivalului îl constituie şi ceremonia de dezvelire a bustului lui Ismail Gaspirali, eminent om de cultură şi militant pentru drepturile tătarilor de pretutindeni.