La Teatrul de Stat Constanţa au început repetiţiile pentru spectacolul „Scaiul” de Georges Feydeau, autor celebru de vodeviluri şi comedii înrudite cu farsa, în regia maestrului Ion Lucian. La sediul teatrului a fost organizată, ieri, o conferinţă de presă la care a participat echipa de realizare a acestui proiect de excepţie, formată din nume arhicunoscute din viaţa teatrală românescă, precum şi reprezentanţi ai tinerei generaţii de actori de la malul mării. Printre cei prezenţi s-au numărat directorul artistic de producţie al teatrului, Bogdan Caragea, renumitul om de teatru Ion Lucian, realizatorul decorurilor, Mihai Mădescu, creatoarea costumelor, Luana Drăgoescu. De asemenea, s-a aflat şi o parte dintre interpreţi, printre care: Dana Dumitrescu, Mihai Sorin Vasilescu, Iulian Enache, Eugen Mazilu, Alexandru Mereuţă, Maria Lupu, Laura Iordan.
Directorul artistic de producţie al Teatrului de Stat Constanţa, Bogdan Caragea, a subliniat, în deschiderea conferinţei, că întreaga echipă implicată în realizarea spectacolului speră să aducă acest proiect în faţa publicului constănţean cît mai curînd. Piesa lui Georges Feydeau, avînd regia, traducerea şi versiunea scenică semnate de maestrul Ion Lucian, se înscrie în stilul care l-a consacrat pe dramaturgul francez, avînd o artă a comicului cu totul deosebită, făcută din ritm, caracterizări incisive şi replici ca săgeţile, care aduc hohote de rîs.
Maestrul Ion Lucian: „Sîntem aici o echipă care luptă pentru crearea unui eveniment teatral, nu numai al oraşului, ci al mişcării teatrale româneşti”
„Am fost încîntat, fericit de invitaţia teatrului din Constanţa să montez “Scaiul“. Această invitaţie şi condiţiile pe care teatrul de aici mi le-a pus la dispoziţie au creat un fel de lozincă a spectacolului nostru, care se înscrie în noţiunea de excelenţă. Sîntem aici o echipă care luptă pentru crearea unui eveniment teatral, nu numai al oraşului, ci al mişcării teatrale româneşti”, a mai precizat marele regizor, declarîndu-se deosebit de încîntat şi de distribuţie, precum şi de echipa de scenografi. „Premisele sînt, talentul există, seriozitatea de asemenea, nu văd ce ne-ar împiedica să realizăm acest vis”, a spus Ion Lucian. „Pentru tot ce amatorii de teatru şi specialiştii de teatru din Constanţa au suferit în ultima vreme, am ambiţia nebunească să fac din acest spectacol un veritabil eveniment”, a adăugat acesta.
În ceea ce priveşte titlul spectacolului, acesta se află, încă, sub semnul dezbaterilor, regizorul Ion Lucian, care a realizat, de altfel, şi traducerea de excepţie a piesei, propunînd o altă variantă decît cea vehiculată pînă acum („Lipitoarea”) şi anume… „Scaiul”. Maestrul Ion Lucian a precizat că, iniţial, se luase în discuţie un alt titlu, „Amanta scai”, care ar fi fost, însă, atractiv pentru o anumită categorie de public. „Titlul Lipitoarea a părut unora mai... excitant, dar mie mi-a produs o reacţie de repulsie, ceea ce nu e cazul, pentru că interpreta este încîntătoare, dar se cramponează de iubitul ei. Noţiunea cea mai adecvată pentru spectacolul nostru mi se pare Scaiul”, a declarat Ion Lucian. Maestrul, distins printr-un decret al preşedintelui Franţei, Jacques Chirac, cu titlul de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare pentru activitatea sa de excepţie desfăşurată în spaţiul francofon, inclusiv pentru traducerea acestei piese, a povestit cum, vreme de cîţiva ani, devenise… „obsedat” de traducerea expresiei care dădea titlul piesei lui Feydeau („Un păr în palmă”, în traducere mot-a-mot) şi care nu avea corespondent în limba română. După cercetări asidue, a găsit într-un dicţionar de argou explicaţia că este vorba despre… „femeia scai”, care se agaţă de un om şi care nu îi mai dă voie să se desprindă de ea.
Referitor la data premierei, care se preconizează a fi la finele lui octombrie, cortina se va ridica, potrivit regizorului, atunci cînd totul va fi... perfect. Spectacolul va fi unul tradiţional, destul de lung ca durată, cu trei acte (întrucît a fost imposbil de tăiat vreo replică din piesă, autorul avînd o ştiinţă inegalabilă a scriiturii teatrale), într-un stil de interpretare modernă. Acest spectacol al lui Feydeau a mai ajuns pe litoral în cadrul unui turneu al Teatrului de Comedie, înainte de 89, cînd s-a bucurat de un succes extraordinar, avînd spectatori şi în... copaci, după cum şi-a amintit Ion Lucian.
Iată care este distribuţia completă a spectacolului: Dana Dumitrescu, Mihai Sorin Vasilescu, Pavel Bîrsan, Adrian Dumitrescu, Ileana Ploscaru, Iulian Enache, Eugen Mazilu, Laura Iordan, Loredana Marilena Luca, Gabriela Belu, Dan Zorilă, Alexandru Mereuţă, Maria Lupu, Andrei Cantaragiu, Laura Crăciun, Gelu Ciobanu şi Paul Bucur.
Cu o carieră artistică ce acoperă mai bine de şase decenii, dedicate scenei şi filmului românesc, Ion Lucian ocupă un loc de frunte în inimile spectatorilor de toate vîrstele. Actor de teatru şi film, om de televiziune, aplaudat în roluri de dramă şi comedie, atît în ţară, cît şi peste hotare, pe scena unor teatre de revistă, de operetă, Ion Lucian este regizor, scenarist, creatorul teatrelor de copii „Ion Creangă\" şi „Excelsior” şi, nu în ultimul rînd, dramaturg. Este, de asemenea, Secretar de Onoare al Uniunii Scriitorilor din Franţa. Dintre realizările sale de succes pot fi amintite piese de Eugen Ionescu, o piesă proprie, dedicată copiilor, „Cocoşelul neascultător”, montate la teatre din Paris, Caen, Rennes (Franta), Montreal (Canada), Bruxelles (Belgia). A tradus piese de Moliere, Labiche, Feydeau etc. La ediţia 2007 a Festivalului Comediei Româneşti, marelui actor i-a fost acordat Premiul de Excelenţă. Din filmografia sa amintim: „Roşia de un kilogram” (1979), „Doctor fără voie” (1976), „Mofturi 1900” (1964), „Titanic vals” (1964), „Alo? Aţi greşit numărul” (1958), „D\'ale carnavalului” (1958), „Doi vecini” (1958).