Spectatorii, aşteptaţi la teatru şi operă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Duminică

Spectatorii, aşteptaţi la teatru şi operă

Cultură 17 Aprilie 2010 / 00:00 564 accesări

„(Pe)trecerea sufletelor”

Ziua de 18 aprilie a fost declarată, pe teritoriul României, zi de doliu naţional, în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk, în care şi-a pierdut viaţa şi preşedintele Republicii Polone, Lech Kaczynski. În acest context, conform prevederilor art. 3 din Hotărârea de Guvern nr. 349/2010, posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură au primit recomandarea de a-şi adapta programul în mod corespunzător. Având în vedere că spectacolul Teatrului de Stat „(Pe)trecerea sufletelor”, de Dimitre Dinev, în regia lui Sorin Militaru, programat duminică, de la ora 19.00, se încadrează în cerinţele Consiliului Naţional al Audiovizualului, conducerea instituţiei anunţă spectatorii că piesa se va juca la data şi ora stabilite.

„Nabucco”

Şi pasionaţii de operă pot merge, duminică, la spectacol, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” prezentând, de la ora 19.00, capodopera verdiană „Nabucco”. Directorul instituţiei teatrale, soprana Daniela Vlădescu, a declarat că, prin mesajul său dramatic, opera „Nabucco” reprezintă un spectacol decent, care poate fi oferit publicului fără a întina ziua în care au loc funeraliile preşedintelui polonez Lech Kaczynski. Invitat special în opera „Nabucco” este apreciatul bas Pompeiu Hărăşteanu din Bucureşti, în rolul venerabilului preot Zaccaria. Distribuţia este întregită cu artiştii lirici Ionuţ Pascu (Nabucco), Răzvan Săraru (Ismaele), Madeleine Pascu (Abigaille), Stela Sârbu (Fenena), Constantin Acsinte (Marele preot), Doru Iftene (Abdalo) şi Mihaela Ionescu (Anna).

Regia artistică a piesei este semnată de Carmen Dobrescu, iar scenografia îi aparţine lui Cătălin I. Arbore. Maestru de cor este Adrian Stanache, mişcarea coregrafică fiind asigurată de Fănică Lupu Lieşti. La pupitrul orchestrei Teatrului „Oleg Danovski” se va afla maestrul Gheorghe Stanciu.

Opera „Nabucco”şi în mod special corul sclavilor evrei „Va, pensiero” („Du-te, gândule”), au fost identificate de ascultătorii italieni - de la momentul premierei din 9 martie 1842 - cu propria lor năzuinţă către libertate.



12