Speranțe pentru paraplegici

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Speranțe pentru paraplegici

Sănătate 03 August 2015 / 00:00 974 accesări

Cercetătorii americani au dezvoltat o procedură de tratament care ar putea schimba, probabil, viața paraplegicilor, informează ”Washington Post”. Fiziologul Reggie Edgerton studiază, de aproape 40 de ani, modul în care rețelele neuronale din măduva spinării pot recăpăta controlul voluntar al mișcărilor după paralizie. Acum, el și o echipă de cercetători de la Universitatea California Los Angeles (UCLA) au dezvoltat o procedură de tratament care ar putea schimba viața paraplegicilor.

După patru săptămâni de stimulare electrică neinvazivă a măduvei spinării, cinci bărbați complet paralizați de la mijloc în jos au putut să-și miște picioarele din nou, după ani de imobilitate. Strategia, numită stimulare transcutanată, trimite curent electric în măduva spinării, prin electrozi plasați strategic pe piele, în partea inferioară a spatelui, a raportat National Institutes of Health (NIH), care a contribuit la finanțarea studiului. Acest nou experiment crește la nouă numărul persoanelor complet paralizate care au reușit mișcări voluntare în timpul tratamentului de stimulare spinală, deși este prima dată când această stimulare s-a realizat printr-o metodă neinvazivă. Anterior, aceasta se făcea prin intermediul unui dispozitiv de stimulare electrică implantat chirurgical în măduva spinării. Surprinzător, până la sfârșitul studiului, subiecții au fost capabili să-și miște picioarele fără niciun el de stimulare". Studiul a fost efectuat în sesiuni de 45 de minute, pe parcursul a 18 săptămâni. Pacienții, cu vârste între 19 și 56 de ani, care au paralizat în urma unor traume suferite în timpul unor activități sportive și într-un accident rutier, erau așezați în fața unei oglinzi, privind cu ochi mari cum partea de jos a corpului lor era în concordanță cu creierele lor, pentru prima dată de când suferiseră leziunile. Procedura oferă o alternativă la fel de eficientă și mai puțin costisitoare la stimularea epidurală chirurgicală pe care echipa lui Edgerton a dezvoltat-o anul trecut. Pe piață, costul acestui tratament neinvaziv ar reprezenta o zecime din cel al procedurii chirurgicale, care este de 100.000 de dolari.

Edgerton, care a subliniat faptul că stimularea trebuie asociată cu exerciții de reabilitare constante, a declarat că speră să o facă disponibilă clinic în aproximativ doi ani și în final accesibilă pacienților care doresc să efectueze tratamentul pe ei înșiși la domiciliu. Echipa sa s-a angajat deja într-un nou studiu cu privire la faptul dacă o abordare similară poate fi aplicată pentru a-i ajuta pe paraplegici să-și recapete capacitatea de a merge sau chiar a alerga. Deocamdată, cei cinci bărbați care au fost încântați să aibă din nou control asupra picioarelor lor imobilizate mult timp vor trebui să aștepte să experimenteze din nou această senzație. Este o realitate comună, dulce-amară în rândul participanților la studii medicale, deoarece ei revin adesea la viețile lor anterioare după ce au testat tratamente care nu sunt încă pe piață.



12