Speranţa moare ultima...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sute de contestaţii la Bac. Diploma de bacalaureat, un ţel greu de atins

Speranţa moare ultima...

Eveniment 06 Septembrie 2011 / 00:00 645 accesări

Pentru că este în firea omului să dea vina pe alţii pentru nereuşitele proprii, candidaţii la examenul de bacalaureat care au picat nu puteau face notă discordantă, deşi, în majoritatea cazurilor, cea mai mare parte din vină le aparţine. Aşa se face că, deşi nivelul de pregătire nu justifică pretenţiile avute, mulţi candidaţi care s-au considerat nedreptăţiţi de notele primite au depus contestaţii. La nivelul judeţului Constanţa, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, au fost depuse aproape 500 de contestaţii. La fel ca în sesiunea din vară, este de aşteptat ca nici după recorectarea lucrărilor situaţia promovabilităţii să nu se îmbunătăţească considerabil.

DUPĂ PRIMA SESIUNE A BAC-ULUI, APROAPE 3.000 DE ABSOLVENŢI AI CLASEI A XII-A AU CONTESTAT NOTELE OBŢINUTE. ÎN URMA SOLUŢIONĂRII ACESTORA, PROCENTUL DE PROMOVABILITATE A CRESCUT CU DOAR 1,18 PROCENTE, DE LA 57,55%, LA 58,73%

Cu asemenea procente, Bac-ul din 2011 a intrat în istorie ca cel mai slab bacalaureat din ultimii 20 de ani. Vinovaţi pentru situţia în care a ajuns Învăţământul la ora actuală sunt toţi factorii implicaţi: clasa politică pentru reformele întocmite „pe genunchi”, elevii pentru dezinteresul manifestat faţă de şcoală, părinţii pentru neimplicarea în educaţia propriilor copii şi profesorii.

19,52% PROMOVABILITATE PE ŢARĂ Potrivit unui centralizator al Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare din cadrul Ministerului Educaţiei, raportat la numărul de candidaţi prezenţi în sălile de examinare, procentul de promovabilitate la examenul naţional de bacalaureat din sesiunea august-septembrie este de 19,52%. Dacă ne raportăm, însă, la numărul candidaţilor înscrişi pentru sesiunea a doua a Bac-ului, luând în calcul şi elevii care au absentat, procentul de promovabilitate abia ajunge la 16,06%. Numărul total al candidaţilor înscrişi a fost de 110.708, dintre care s-au prezentat doar 91.060 de candidaţi, din care 410 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. La nivelul judeţului Constanţa, procentul de promovabilitate este de 10,69%, în condiţiile în care, în vară, judeţul nostru s-a situat pe locul trei pe ţară, cu 58,73%. Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat în sesiunea de toamnă după soluţionarea contestaţiilor vor fi afişate pe 7 septembrie.

REACŢII Liderul PNL Crin Antonescu a comentat, ieri, rezultatele celei de-a doua sesiuni de bacalaureat, spunând că tinerii care au susţinut examenul nu ar trebui să fie „carne de tun” pentru ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, care ar trebui să demisioneze. El a susţinut că nu este mulţumitor răspunsul „stupid” al ministrului Funeriu, conform căruia tinerii români „sunt într-o proporţie statistică nemaiîntâlnită sub nivelul cerut de acest parcurs şcolar”. „Şi dacă ne-am mulţumi cu această explicaţie, primul care ar trebui să demisioneze e chiar ministrul care conduce acest sistem, care l-a condus în ultimii doi ani, în care copiii aceştia au fost în şcoală şi n-au învăţat nimic. Ar trebui ca sute de directori pedelişti numiţi pe criterii strict partinice, care conduc licee unde rata de absolvire e record minim absolut în istoria Învăţământului, să plece din funcţii”, recomandă preşedintele PNL. Antonescu a reproşat ministrului Funeriu atât gradul de dificultate a subiectelor de examen, invers proporţional cu pregătirea pe care au primit-o elevii, cât şi schimbarea regulilor în timpul jocului.

CRIN ANTONESCU: „E FOARTE CLAR PENTRU NOI CĂ MINISTRUL FUNERIU A DORIT SĂ DEMONSTREZE, PE SPINAREA TINERILOR, CĂ ŞCOALA ROMÂNEASCĂ A FOST ŞI ESTE ZERO PÂNĂ LA DOMNIA SA ŞI AŞA-ZISA REFORMĂ PEDELISTĂ ŞI NU NE-AR MIRA CA, LA ANUL, SĂ AVEM DE-A FACE CU SUBIECTE FOARTE UŞOARE CARE SĂ NE ARATE CĂ EFECTELE REFORMEI AU DAT ROADE. NU E CORECT CA 100.000 DE TINERI AI ROMÂNIEI SĂ FIE EXPERIMENT.”

Potrivit liberalului, iniţierea unei moţiuni simple împotriva ministrului Educaţiei nu ar rezolva problema, fiind necesară o dezbatere serioasă între cadrele didactice, părinţi, reprezentanţii comunităţii. Pe de altă parte, el a subliniat că membrii USL sunt partizanii unui Învăţământ serios, ai unei examinări exigente la orice nivel, mai ales la nivelul Bac-ului, arătând că mesajul pentru tineri este acela al exigenţei şi pregătirii serioase, nu a copiatului.



12